NordNews
Avem ce spune

Deputați -„maimuțe”, proiecte -„șopârle” și comportament neortodox. Cum explică trei aleși ai poporului evenimentele din Legislativ

Deputatul socialist Alexandr Nesterovschi, deputatul PAS Dumitru Alaiba și deputatul Platformei DA Alexandru Slusari au explicat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, evenimentele care au avut loc, joi, în Legislativ. Întrebați dacă nu le este rușine pentru spectacolul pe care l-au livrat cetățenilor, aleșii poporului au avut păreri împărțite, scrie agora.md

„În acest Parlament a fost circ. Acolo au fost maimuțe care strigau, șuierau, se udau cu apă. Socialiștii nu s-au dat la provocare, au votat legi. Există maimuțe și există oameni”, a declarat Alexandr Nesterovschi.

În replică, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a declarat că nu-i este rușine pentru ceea ce s-a întâmplat în Parlaement, întrucât reacțiile au fost pe măsura acțiunilor aleșilor care votau proiecte de legi pe bandă rulantă:

„Mie nu mi-i rușine pentru ce am făcut. Când vezi că socialiștii bat palma cu Șor, nu văd altă soluție decât ceea ce am făcut noi azi. Noi am făcut ceea ce socialiștii trebuiau să facă în Legislativul trecut și poate n-am fi trecut prin perioada de dictatură. Noi nu vom permit să fie votate legi anticonstituționale”.

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a recunoscut că unele dintre comportamentelor aleșilor au fost ieșite din comun.

„Îmi pare rău de unele excese. Emoții au fost prea mari și cred că ar trebui să ne cerem scuze de la oameni pentru unele incidente. Când cineva ne face maimuțe și vorbește despre circ, putem să continuăm ceea a fost în Parlament. Nu e un circ că acum două zile am primit trei bugete și noi am votat ca la maraton? Eu nu am reușit să citesc cele peste 100 de pagini, deși am experiență. Am văzut că au fost introduse proiecte de legi, care afectează toată păturile sociale, niște proiecte șopârle. Eu și colegii mei am sesizat că proiectele au fost incluse cu încălcări de procedură. Proiectul cu limbile a fost înregistrat alaltăieri, în mod arbitrar Zinaida Greceanîi a trimis aceste proiecte spre Comisia Juridică care nu are nicio legătură cu comisia mass-media. Proiectele importante nu se votează într-o zi. Am recurs la metode mai puțin ortodoxe, dar foarte necesare”, a spus Slusari.

Amintim că mai mulți deputați din Platforma DA și PAS s-au îmbrâncit cu câțiva socialiști în timpul ședinței plenare. Asta în timp ce primii au încercat să blocheze discursul șefului de la Finanțe, Serghei Pușcuța, care prezenta proiectele ce țin de bugetul de stat.

Menționăm că fracțiunile Platforma DA și PAS au cerut excluderea mai multor proiecte controversate din ordinea de zi. Propunerile nu au fost însă susținute, datorită socialiștilor și celor de la Pentru Moldova, platformă din care fac parte deputații Partidului Șor și câțiva neafiliați. Revoltați, parlamentarii din fostul bloc ACUM au blocat tribuna Parlamentului. Președinta Legislativului a anunțat o pauză.

După ce au revenit în sală, după pauza anunțată, cele două fracțiuni au continuat blocarea tribunei, cerând închiderea ședinței. Chiar și așa, șeful de la Finanțe a început a prezenta proiectele ce țin de bugetul de stat, de pe loc, de la tribuna Guvernului, în timp ce în sală se scanda „Rușine”. Revoltați, câțiva deputați au încercat să-și facă drum spre Serghei Pușcuța, însă au fost opriți de socialiști.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata