NordNews
Avem ce spune

Deputații BP ACUM vor capul Procurorului general și anularea legii cetățeniei prin investiție

Blocul Politic ACUM a anunțat completarea pachetului de deoligarhizare a statului cu încă cinci legi, care au fost înregistrate marți, 16 aprilie la Secretariatul Parlamentului. Potrivit deputaților ACUM, aceste inițiative vor ajuta la eliberarea din funcția a actualului Procuror general și numirea unuia independent. De asemenea, proiectele legislatevive ar putea a aduce mai multă claritate în procesul de demitere a membrilor Comisie Electorale Centrale (CEC), dar și va permite eliberarea din funcție a funcționarilor publici care au făcut agitație electorală în timpul orelor de muncă.
Lista inițiativelor legislative propuse de Blocul Politic ACUM (DA și PAS):
1) Proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la procuratură. Prin acest proiect ne propunem să realizăm dezideratul anunțat: eliberarea din funcție a actualului Procuror general și numirea în această funcție a unui Procuror general independent, de preferință european. Proiectul respectă exigențele constituționale cu referire la instituția procuraturii și prevede, între altele: (i) majorarea numărului de membri ai CSP cu mai mulți exponenți ai societății civile; (ii) excluderea condiției de cetățenie pentru candidații/aspiranții la funcția de Procuror general; (iii) constituirea unei comisii de concurs pentru selectarea Procurorului general în care vor intra inclusiv experți internaționali specializați în domeniul juridic.
2) Proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Proiectul prevede ca temei suplimentar de destituire din funcțiile publice a funcționarilor care au desfășurat, în timpul programului de muncă, agitație electorală în favoarea unor concurenți electorali în campanie electorală fără suspendarea raportului de serviciu potrivit art.54 alin.(1) lit.a). Îi avem în vedere, în special, pe secretarii generali de stat și pe secretarii de stat care, contrar legii și a bunului simț, deși trebuie să fie imparțiali, s-au implicat plenar în campania electorală a Partidului Democrat.
3) Proiect de lege pentru abrogarea așa numitei Legi a ”cetățeniei prin investiție”. Am văzut că deja s-a oferit prima cetățenie prin investiție fără ca noi să cunoaștem măcar numele noului cetățean al RM. După cum a anunțat recent și Comisia Europeană, implementarea netransparentă a conceptului cetățeniei prin investiție (a „paşapoartelor de aur”) în statele non-membre UE poate pune sub semnul întrebării regimul liberalizat de vize.
 
4) Proiect de lege pentru modificarea Codului electoral care ar concretiza procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Or, la moment, Codul electoral este unul contradictoriu – același articol spune într-un alineat că demiterea o face organul care i-a numit în funcție (Parlamentul, respectiv, Președintele RM), iar alt alineat prevede că demiterea o face instanța de judecată. Această contradicție de facto face imposibilă demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale chiar dacă sunt întrunite temeiurile prevăzute de lege.
5) Proiect de lege pentru modificarea Legii BNM prin excluderea prevederii neconstituționale care prescrie că adoptarea hotărârii Parlamentului vizând revocarea guvernatorului BNM se face cu votul a 2/3 din parlamentari.

4 Comentarii
 1. Mister spune

  ei au mai vrut ca FMI-ul sa ignore si sa nu avem azi pesnii si salarii majorate

 2. timofei spune

  ce inseamna in pana mea dezoligarhizare? e interesul vostru! dar pentru cetateni ce o sa faceti? o sa continuati proiectele democratilor?!

 3. Marius spune

  Duceti-va bai in pu*a cu initiativele voastre electorale.

 4. Vasile spune

  Esti doar vor si vor … da fapte cind? CInd va incepe munca voastra pentru oameni???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"