NordNews
Avem ce spune

Deputatul Arina Spătaru despre omorul de la Elizaveta: „RM nu-și poate permite luxul să-și piardă cetățenii pe vreme de pace”

Autoritățile trebuie să ia măsuri prompte și adecvate pentru a aduce autorii crimelor în fața justiției și pentru a preveni un nou focar de infracțiuni în orice colț al Republicii Moldova, afirmă deputatul Platformei DA Arina Spătaru, scrie jurnal.md

„Specialiștii din mass-media și criminologie știu foarte bine că știrile despre crimele săvârșite cu o deosebită cruzime duc la o creștere a numărului accidentelor și crimelor în săptămânile ulteriorare”, a declarat deputatul în cadrul unei conferințe de presă.
Arina Spătaru s-a referit, în special, la omorul din Elizaveta, municipiul Bălți, săvârșit de un subofițer al Inspectoratului General de Carabinieri, dar și la triplul omor de la Bălți.

„Este vorba de un purtător de arme misiunea căruia este să protejeze cetățenii RM, nu să-i omoare. Nu te poate lăsa indiferenți și triplul omor din Bălți. Societatea noastră suferă pierderi din toate părțile. Ce facem greșit? Poate iau exemplu de la faptele celor care au rămas în libertate după comiterea unor astfel de crime sau a unor crime și a unor grave? Sau poate nu au pentru ce trăi? În cazul crimei din Costești, fără asistență psihologică și cu o experiență infracțională ce obiective ar putea să aibă un tânăr care și-a omorât prietenul în bătăi? Sau poate există ceva ce nu facem”, a declarat Arina Spătaru.

În opinia legislatoarei, unul dintre factorii esențiali care alimentează acest flagel este modul în care sunt educate tinerele generații.

„Dacă semănăm idei că cel care evită pedeapsa este șmecher și bun de urmat, că cel care are mai mult succes în șahul criminal și în alte trucuri decât în administrarea rațională și corectă a statului, atunci secerăm furtuna fărădelegii în societatea. RM nu-și poate permite luxul să-și piardă cetățenii pe vreme de pace, din cauza inacțiunilor celor care pot să prevină aceste decese. Această responsabilitate nu se rezumă doar la cei care comit astfel de infracțiuni, ci și la cei care prin pârghiiile economice, sociale îi inclină spre ideea că este o normă să decizi soarta aproapelui”, a mai spus deputatul Platformei DA.

 
La 13 ianuarie, aproape de miezul nopții, Simion Botnari un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta  a fost împușcat mortal de un carabinier. Potrivit martorilor,  Simion a încercat să-și apere un prieten, în consecință, s-a ales cu un glonte în inimă.  Cel care a tras, se numește  Vitalie Tătaru, are  37 de ani, e subofițer la Inspectoratul General de Carabinieri. El se afla înafara exercitării atribuțiilor de serviciu. Tătaru  a fost reținut și plasat în arest pentru 72 de ore. El a tras în Simion Botnari cu pistolul din dotare de  marca „Baikal”. Joi, 16 ianuarie, Judecătoria Bălți cu sediul la Sîngerei i-a prelungit mandatul de arest preventiv cu încă 30 de zile.
 
Procurorul care anchetează cazul spune că bănuitul riscă de la 10 până la 15 ani de pușcărie. Tânărul de 23 de ani a fost înmormântat la 16 ianuarie.
Vineri, 17 ianuarie, mai mulți locuitori din satul Elizaveta au ieșit la o acțiune de protest și au solicitat o justiție echitabilă în acest dosar instrumentat de Procuratura Bălți.
Protestul a durata aproape patru ore, timp în care atât rudele, cât și apropiații familiei Botnari au cerut să vină în fața lor procurorul, care gestionează cazul. Însă,  până la venirea anchetatorului și șefului Inspectoratului de Poliție Bălți,  între protestatari și polițiștii care mențineau ordinea publică s-au produs mici altercații.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata