NordNews
Avem ce spune

Deputatul socialist Alexandru Usatîi și democratul Nicolae Ciubuc, în vizorul ANI

Doi deputați din frațiunile PSRM și PDM au ajuns în vizorul Agenției Naționale de Integritate.  Numele acestora vor fi făcute publice după finalizarea procedurilor de control, se arată într-un comunicat ANI. Totodată, Jurnal TV a transmite că este vorba de socialistul Alexandru Ustîi și democratul Nicolae Ciubuc. Primul este verificat pentru posibila nerespectare a regimului juridic al averii, iar cel de-al doilea este vizat în procedura de control privind incompatibilitatea funcțiilor.
Contactat pentru o reacție, Nicolae Ciubuc a spus că nu cunoaște nimic despre controalele inițiate de ANI. Socialistul Alexandru Usatîi nu a răspuns deocamdată pentru o reacție. La alegerile parlamentare din 2019, el a candidat în Circumscripția nr.9 – mun. Bălți și a ieșit învingător, fapt ce i-a asigurat un loc în fracțiunea PSRM din Legislativ. Nicolae Ciubuc a fost ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului în guvernul Filip, iar la alegerile parlamentare a fosta ales în circumscripția uninominală nr.15, Călărași datorită sistemului electoral mixt.

În cadrul controlului averii sunt verificați și un fost administrator al Aeroporului Internațional Chișinău, precum și un președinte de raion. Alte trei controale au fost inițiate pe numele a trei primari din raioanele Ialoveni și Drochia.

În cadrul verificărilor inițiate figurează și un șef al unui Centru de Sănătate Publică din raionul Cantemir.

Inspectorii de integritate au emis opt acte de constatare a încălcării regimurilor juridice al conflictelor de interese și incompatibilităților. Aceste încălcări au fost admise de un vicedirector de Spital raional, un fost director de Teatru din Bălți, un fost șef de secție de cultură din Taraclia și alți trei primari din raioanele Soroca, Fălești. Aceștia au fost verificați și constatați cu conflicte de interese admise în timpul exercitării funcțiilor date, iar un consilier local din raionul Glodeni a deținut simultan încă o funcție.

Șapte cauze contravenționale au fost pornite pe numele a unui fost șef al IGP, vicepreședinte al raionului Strășeni, funcționar public din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, trei consilieri locali din Cricova municipiul Chișinău și un consilier local din raionul Șoldănești. Aceștia ar putea fi sancționați pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale.

În perioada vizată, ANI a organizat cinci instruiri online pentru 300 de participanți.  

Reprezentanții ANI au răspuns la 192 apeluri, dintre care 48 la Linia instituțională.

Prin sistemul ”e-Integritate” au fost repartizate 15 sesizări. La solicitare, au fost eliberate 9 Certificate de Integritate. Pe Portalul Declarațiilor au fost depuse 2136  de declarațiilor de avere și interese personale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata