NordNews
Avem ce spune

Dereck Hogan: ,,R. Moldova, afectată de războiul lui Putin. SUA va oferi 300 milioane $ pentru depășirea crizelor!”

,,Planificăm să mai oferim încă 300 milioane de dolari R. Moldova, în vederea depășirii crizei energetice, dar și diversificării surselor de energie. Guvernele noastre au o relație puternică în vederea unor angajamente bine stabilite. Sperăm să avem o colaborare productivă cu premierul Recean, dar și cabinetul de miniștri, astfel încât să putem accelera agenda de reforme dar și dezvoltare economică.”  Sunt declarațiile fostului ambasador al SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, aflat într-o vizită în R. Moldova. Diplomatul, în calitate de asistent adjunct principal al Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Statelor Unite ale Americii (SUA), conduce delegația pentru Dialogul strategic dintre SUA și Republica Moldova.

În cadrul briefingului comun de miercuri dimineața, 15 martie, la care a participat și ministrul de Externe, Nicu Popescu, diplomatul american a condamnat războiul pe care l-a pornit Putin în Ucraina, dar în același timp a apreciat sprijinul pe care l-au oferit moldovenii pentru refugiații ucraineni.

,,Atunci când Rusia a început războiul nejustificat în Ucraina, noi am rămas alături de moldoveni. Asta pentru că ei și-au deschis ușile pentru sute de refugiați. Pandemia de COVID-19, dar și invazia lui Putin au afectat esențial economia Moldovei. Noi am rămas alături de R. Moldova, astfel încât să ajutăm această țară să identifice noi piețe pentru export. Indiferent de impedimentele care urmează, Statele Unite ale Americii (SUA) vor continua să fie alături de R. Moldova„, a declarat diplomatul american.

Oficialul a lăudat autoritățile R. Moldova pentru efortul depus în obținerea statutului de țară candidat în Uniunea Europeană (UE) pe data de 23 iunie 2022.

,,În timpul discursului său în Varșovia, președintele Biden a recunoscut faptul că oamenii din R. Moldova își doresc să trăiască în libertate, dar a și susținut progresul european al țării voastre. Obținerea statutului de țară candidat reprezintă munca asiduă a tuturor celor prezenți astăzi în sală, dar și posibilitatea acestei țări de ași crea un viitor frumos alături de marea familie europeană. Acest viitor niciodată nu a fost atât de important precum este acum, asta pentru că, acum ne confruntăm cu cele mai puternice consecințe a războiului brutal început de Rusia împotriva Ucrainei, care este cel mai mare război din Europa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Hogan, indiferent de consecințele grave generate de războiul Rusiei, R. Moldova a reușit să gestioneze eficient criza economică, energetică, dar și cea a gazelor.

,,Recent, am marcat un an de când Putin a început războiul în Ucraina. Ucraina rezistă, pentru că, această țară își apără țara și identitatea. Războiul lui Putin a generat consecințe severe în R. Moldova. Noi apreciem efortul Guvernului dar și a oamenilor pentru dorința de a trăi în pace, stabilitate, dar și prosperitate în ciuda tuturor riscurilor de securitate din regiune. 

În ciuda acestor obstacole ați continuat să faceți reforme, să îmbunătățiți economia, dar și să împuterniciți democrația din țara voastră. Pentru a oferi sprijin pentru tot ceea ce faceți, SUA a oferit deja R. Moldova 320 milioane $ începând cu luna februarie a anului trecut. 

În ultimul an, foarte mulți oameni au descoperit lucrul pe care îl cunoșteam personal de mult timp încoace, și anume faptul că R. Moldova este o țară cu inimă mare și oameni incredibili. Odată ce începem astăzi Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA, sunt onorat să mă reântorc aici pentru a celebra relația noastră de parteneriat„, a conchis Dereck J. Hogan.

Scopul vizitei lui Dereck Hogan este acela de a continua consolidarea legăturilor bilaterale dintre SUA și România și între SUA și Republica Moldova. Dereck Hogan a fost ambasador al SUA la Chișinău în perioada 2018-2021.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"