NordNews
Avem ce spune

DESCHIDE:MD: Licitații la Primăria lui Usatîi .Se dă cu piciorul într-o firmă din cauza prețului „anormal de mic”

Serviciul Achiziţii Publice de la Bălţi a respins în cadrul unei licitaţii oferta cu cel mai mic preţ, prezentată de SRL „Clemantin” în vederea renovării sălii de box a Şcolii de sport din localitate. Instituţia i-a imputat agentului economic caracterul „anormal de scăzut” al preţului, precizând că reducerile preconizate depăşesc pragul de 15%, prevăzut de legislaţie, nefiiind însă însoţite de argumentele de rigoare.  Șefa Serviciul Achizitii Publice din cadrul Primariei mun. Balti Liliana Ceremuş, a observat în context că, „pe lângă Legea achiziţiilor publice, mai există şi legi ale construcţiei”. Ca urmare, contractul a fost semnat cu un alt agent economic, SRL „Clemantin” depunând, în replică, o contestaţie la Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor, scrie portalul deschide.md
La 5 iunie 2018, s-a desfășurat licitația publică privind „Achiziționarea lucrărilor de reparație capitală a încăperilor în Centrul de Cultură pentru sectia de box a Şcolii sportive specializate B. Petuhov”.
La licitației au participat trei ofertanți:

  1. Danlevita SRL cu suma totală a ofertei 3158089,86 mln de lei.
  2. Clemantin SRL cu suma totală a ofertei 2326979.99 mln de lei.
  3. Constructor SA cu suma totală a ofertei 2961933,65 mln de lei.

La scurt timp Clemantin SRL, care a propus suma cea mai mică (cu aproape 665 de mii de lei) a fost anunțat că contractul a fost atribuit companiei Constructorul SA, adică următorului agent economic ca preț. Agenția Achiziții Publice Bălți a justificat lichidarea agentului economic din concurs prin faptul că acesta a propus un preț „anormal de scăzut”, ceea ce ar fi pus la îndoială calitatea lucrărilor.
Clemantin SRL, a depus o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, care, în urma examinării, a obligat autoritatea să anuleze rezultatele licitație și să reevalueze ofertele prezentate în cadrul licitației.
Totuși, autoritățile de la Bălți au făcut în fel și chip ca să-i atribuie contractul tot companiei Constructorul SA. Astfel, Serviciul Achiziții Publice Bălți au antrenat „specialiști în construcții” care ar fi examinat oferta SRL Clemantin, ajungând la concluzia că agentul economic ar avea încălcări la elaborarea caietului de sarcini și respectiv contractul a fost semnat tot cu SA „Constructorul”.
Contactată de către DESCHIDE.MD, Liliana Ceremuș, șef Serviciul Achizitii Publice din cadrul Primăriei Bălți, a încercat să ne dea asigurări că deciziile luate de către Agenția Achiziții Publice Bălți au fost calculate minuțios. Totodată, Ceremuș ne-a spus că recent a aflat că Clemantin SRL a contestat și cea de-a doua decizie a autorității.
„Noi vom rămâne la aceeași decizie, deoarece agentul economic care contestează are încălcări la elaborarea caietului de sarcini. El propune anumite tehnologii personale ale firmei, ceea ce nu poate fi acceptat de autoritatea contractantă. Pe lângă legea achizițiilor publice, mai există și legi ale construcției în cazul dat”, ne-a explicat Ceremuș.
Aceasta spune că raportul de expertiză a lucrărilor depășește trei milioane, iar prețul afișat de Clemantin SRL depășește în minus cu mult pragul admis de Legislație.
„Este pragul acesta, de 15%, dat de Legislație, și nu este nevoie de a justifica, dar în cazul în care a dat mai mult de 15% reduceri, trebuie să justifice la care capitole a scăzut prețul”, spune Ceremuș.
„Este un obiect serios. Noi nu vrem să avem probleme pe viitor. Deci, înțelegeți că decizia n-a fost luată peste noapte. […] Achizițiile sunt transparente la Bălți”,  aîncercat să-i convingă pe reporterii Deschide.MD, Liliana Ceremuș.
Solicitat de către noi, Directorul Executiv SRL Clemantin, Igor Vasilos ne-a spus că argumentele lui Ceremuș sunt niște „aberații”.

„De fapt, nu e nicio încălcare, pentru că prima dată când decizia a fost contestată ei n-au declarat nicio încălcare, nimic absolut. Au vorbit niște aberatii, că prețul este scăzut și atât, cu toate ca legea nu prevede nici o limita la discount. Dar când au văzut că ANSC a primit decizia de a anula rezultatele licitatiei si au fost obligati sa reevalueze ofertele, ei au inventat altceva, că nu corespund nu știu ce volume din caietul de sarcini, faptul ca am inventat noi careva tehologii in domeniul constructii dar și multe alte povești. Respectiv noi am depus o contestatie repetată la ANSC si o sesizare la CNA”, afirmă Vasilos.

Acesta susține că nu crede că problema e în prețul scăzut pe care l-a afișat, deoarece a câștigat foarte multe licitații în Bălți și a oferit reduceri și mai mari. 

„Eu cred că este un anumit interes pentru a semna contractul anume cu acest agent economic, dar deocamdată nu am dovezi. Din discuții am înțeles că ei promovează anume această companie in oras”, a mai adăugat directorul executiv SRL „Clemantin”.

Fostul candidat PUN la primăria Bălți, Sergiu Burlacu, a scris într-o postare pa pagina sa de Facebook că din unele surse deține informația precum o parte din banii pe care intenționează să-i „spele” autoritățile locale din Bălți prin această licitație frauduloasă, urmau să acopere cheltuielile pentru campania electorală ale candidatului Partidului Nostru la Bălți, Nicolai Grigorișin (care a câștigat recent alegerile în localitate). Rugată de către noi să comenteze aceste declarații, Ceremuș a spus că nu comentează postări de pe Facebook.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"