NordNews
Avem ce spune

Descinderi în biroul lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat

Procurorii efectuează vineri percheziții în biroul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din cadrul Procuraturii Generale. Solicitat de ZdG Procurorul anticorupție Victor Furtună ne-a comunicat că descinderile au loc în acest moment, iar cu mai multe detalii autoritățile vor reveni ulterior, scrie zdg.md.

Perchezițiile din biroul lui Stoianoglo de la PG au loc la o zi după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la cererea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, l-a desemnat pe Vasile Plevan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție să examineze declarațiile lui Stoianoglo făcute în cadrul unui briefing, înainte de reținerea sa, în legătură cu un dosar penal în care este vizat Morari. În demersul înaintat Consiliului Superior al Procurorilor, Viorel Morari invocă faptul că, în cadrul unui briefing de presă, Alexandr Stoianoglo, care exercita funcția de procuror general, ar fi făcut publice informații care constituie obiect de cercetare într-un dosar penal în care este vizat Morari, aducându-i acestuia „atingere vieții personale și încălcând secretul anchetei”.

Contactat de ZdG procurorul desemnat Vasile Plevan ne-a comunicat că în acest moment au loc mai multe acțiuni de urmărire penală, iar pentru detalii să revenim în două ore.

Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. Ulterior, acesta primit mandat de arestare pentru 30 de zile la domiciliu.

Alexandr Stoianoglo este urmărit penal pe cinci capete de acuzare. Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtuna, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"