NordNews
Avem ce spune

Despre dărnicia din interes și eșecurile politice ale lui Renato Usatîi

Renato Usatîi este candidatul Partidului Nostru la funcția de președinte. Candidează pentru prima dată la prezidențiale. MoldovaCurată.md a constatat că primarul de Bălți a fost finanțatorul referendumurilor ilegale din autonomia găgăuză și a sponsorizat călătoriile de lux a lui Vlad Filat.

Renato Usatîi are 42 de ani, este om de afaceri și primar al orașului Bălți. Potrivit biografiei sale  a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din or. Bălți. După absolvire, a lucrat un an la Aeroportul Internațional Chișinău, apoi, până în 2004, la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei”. În 2004 s-a stabilit în Rusia, unde a devenit director al SRL „ВПТ-НН” din Nijnii Novgorod, care producea și livra utilaje Întreprinderii „Căile Ferate ale Rusiei”. Și-a făcut apariția în spațiul public din Republica Moldova în anii 2012-2013, când prim-ministru era Vlad Filat.

În ianuarie 2014 a anunțat că donează 50 000 de lei pentru organizarea, la 2 februarie a aceluiași an, a două referendumuri în autonomia găgăuză, care urmau să consfințească faptul că UTA Gagauz-Yeri va avea dreptul la separare de Moldova în cazul în care aceasta se va uni cu România. Referendumurile au fost declarate neconstituționale, iar Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe acest fapt. Cu toate acestea, Usatâi, atunci om de afaceri fără vreo funcție publică, i-a adresat un mesaj guvernatorului de atunci al regiunii, Mihail Formuzal: „Am decis să ofer 500.000 de lei conducerii Găgăuziei pentru organizarea referendumului ce va avea loc pe 2 februarie. Stimate domnule Formuzal, corabia care apără statalitatea moldovenească a rămas pe val şi nu se teme de niciun fel de furtuni. Cu respect faţă de toţi locuitorii Găgăuziei, Renato Usatîi”, a scris Usatîi.

De asemenea, în anul electoral 2014, Usatîi a început să facă mai multe declarații referitoare la fostul premier Vlad Filat. El a demonstrat o legitimație care arăta că a fost consilier al premierului în anii 2010 – 2013, adică pe durata cât Executivul a fost condus de Vlad Filat, spunând că va cere  Procuraturii Generale să investigheze unde sunt cei circa 200 de mii de lei salariul lunar pentru 2,5 ani pe care nu l-ar fi ridicat niciodată. Filat a negat că Usatîi a fost consilierul său, calificând declarațiile drept „falsuri grosolane lansate în scopuri electorale”.

Un an mai devreme, în 2013, Usatîi a spus, într-o investigație RISE, că a finanţat, în mai 2012, o deplasare a lui Vlad Filat și fiului său, cu un avion închiriat, la München, Germania, pentru a asista la finala Champions League. Totul ar fi costat peste 100.000 de euro. Iniţial Filat a spus că nu comentează, apoi, a declarat, la postul public de televiziune, că are suficienţi bani ca să meargă şi la fotbal, şi să-şi plătească hotelul, şi să-şi asigure orice cheltuieli.

În august, 2020 Renato Usatîi a anunțat că a câștigat procesul împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a stabilit că partidul „Patria” a fost exclus ilegal din cursa electorală în anul 2014. Curtea a obligat Guvernul să plătească 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral și 8 000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

În iunie 2015 Renato Usatîi a fost ales primar al orașului Bălți, cu 72%din voturi. În declarația de avere depusă pentru anul 2015, Renato Usatîi a indicat un venit de 61 de milioane de ruble din „onorariu” de la Compania SRL „ВПТ-НН și o serie de proprietăți, toate în Federația Rusă.

În declarația depusă la CEC în septembrie 2020, care conține informația despre veniturile din ultimii doi ani, Renato Usatâi a indicat o donație de 3 700 000 de lei pe care ar fi primit-o de la mama sa, Larisa Usatîi. Această donație apare și în declarația depusă la ANI pentru anul 2018. Candidatul a mai indicat că în perioada 2018 – 2019 a vândut, în Rusia, 4 mașini Mercedes și o motocicletă Harley Davidson. În aceeași declarație se arată că în anul 2011 a obținut 4 terenuri în Rusia, în 2016 – un teren în Republica Moldova, iar în 2017 – alte 13 terenuri în Federația Rusă. Tot în 2011 Renato Usatîi a dobândit, în Rusia, două case de locuit, cu suprafețe cuprinse între 340 și 546 de metri pătrați și un garaj. Tot acolo, în 2017, a cumpărat 7 imobile.

În anul 2019 primarul de Bălți și-a cumpărat un autoturism de lux, Rolls Royce, produs în același an, care a costat 7 219 420 de lei. Dintre obiectele scumpe obligat să le declare, Renato Usatâi arată că deține „ceasuri Breguet”, dobândite în anul 2012 și care ar valora 30 000 și 70 000 de euro. În 2019 a mai dobândit „ceasuri Breguet”, de această dată prin donație cu valoarea de 150 000 de euro.

Renato Usatîi a declarat și 5 conturi bancare, toate deschise în băncile din Federația Rusă.

Renato Usatîi a fost ales primar de două ori, dar, în realitate, a deținut această funcție publică o perioadă scurtă. La alegerile din iunie 2015 a fost ales primar al orașului Bălți, din primul tur. La alegerile din octombrie 2019 a candidat din nou la Primăria Bălți, obținând al doilea mandat de primar.

De la apariția sa în viața politică a Republicii Moldova, Renato Usatîi a fost urmărit penal de mai multe ori. Însuși candidatul a anunțat, cu diferite ocazii, că pe numele său sunt deschise dosare penale, pe care le consideră motivate politic.

La o conferință de presă susținută la 27 iulie 2020, Renato Usatîi a anunțat că la acel moment era dat în urmărire internațională de către organele de anchetă ale Federației Ruse, fiind acuzat de participare la o operațiune de spălare de bani, dosar pe care îl consideră „o comandă” din partea oponentului său politic Igor Dodon. ”M-am adresat la Interpol câteva săptămâni în urmă, deoarece la comanda lui Dodon voi fi urmărit din partea Rusiei și am primit un document confidențial, în care se spune, în pofida faptului că am fost arestat în lipsă în Rusia și a faptului că sunt dat în urmărire internațională, că pot să mă deplasez în toate țările civilizate fără probleme”, a spus Usatîi.

 „Din 2014, de când am anuntat că sunt gata să particip la viața politică a Moldovei, am început să fiu urmărit, eu și colegii mei. Încă în toamna anului 2014, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, mi-a fost deschis un dosar penal pentru contrabandă… S-a terminat totul cu anul 2016, când l-au folosit împotriva mea pe Gherman Gorbunțov. Când la orizont în Moldova se arată alegeri, indiferent că-s prezidențiale, parlamentare sau locale, de fiecare dată noi avem probleme”, a mai spus Usatîi.

Gherman Gorbunțov este un bancher din Federația Rusă care a fost ținta unei tentative de asasinat, în 2012, la Londra. În octombrie 2016 procurorii din Republica Moldova l-au dat în urmărire pe Renato Usatâi, acuzându-l de comandarea asasinatului.

Procuratura Generală a declarat în luna septembrie a anului curent: „În gestiunea Procuraturii Generale nu sunt înregistrate cauze penale în care cetățeanul Renato Usatîi ar fi avut vreo calitate procesuală.”

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata