NordNews
Avem ce spune

Despre votul mixt-„nichts”, iar despre candidații pe circumscripția Fălești – mai puțin

Până la alegerile parlamentare au mai rămas 40 de zile, iar în orașul Fălești, care face parte din Circumscripția uninominală nr.11, locuitorii nu cunosc prea bine cum să voteze la scrutinul din 24 februarie. Unii dintre ei, spun că nu au auzit despre noul sistem electoral. Alții,  mărturisesc că nu au ochi să-i vadă pe actualii politicieni și noua formulă de vot, care a fost adoptată în primăvara lui 2017 de deputații socialiști și cei democrați.

 

Mai mult ca atât, făleștenii sunt slab informați despre calitatea aspiranților la fotoliile de parlamentari, care candidează pe această circumscripție: Iraida Bînzari, candidata Partidului Democrat din Moldova (PDM), Oleg Savva – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Valeriu Muduc- Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Alexandru Severin – Partidul Nostru (PN),  Vasile Tătaru – Blocul Electoral „Acum” și Alexandru Botnar – Partidul politic ȘOR.

 

Potrivit președintelui Consiliul Electoral de Circumscripție electorală Fălești, din cele șase grupuri de inițiativă, care au colectat semnături pe listele de subscripție, pentru a înregistra candidații, doar două au prezentat listele.

Până astăzi, s-au înregistrat doi candidați. Urmează a fi prezentate listele de subscripție și actele pentru înregistrare a încă patru grupuri de inițiativă.  Astfel, urmează să prezinte listele de subscripție pentru a fi înregistrați reprezentantul PCRM, dl Valeriu Muduc, reprezentantul partidului ȘOR, Alexandru Botnar, Alexandru Severin- Partidul Nostru și Vasile Tătaru-Blocul Electoral „Acum”. A fost înregistrată dna Iraida Bînzari din partea Partidului Democrat și Oleg Savva din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a precizat președintele CECE Fălești.
 
În urma tragerii la sorț, prima în buletinul de vot figurează reprezentanta PDM, Iraida Bînzari, istoric de profesie care în 2015 a fost aleasă președinte al raionului Fălești.

Din 2007 sunt în politică. În acel an, am fost aleasă vicepreședinte de raion și de atunci sunt în activitatea administrativă. În tinerețe am fost membră a Partidului Comunist și, în continuare, membră a Partidului Democrat.  Cea mai mare așteptare de la aceste alegeri este ca cetățenii noștri să iasă toți la alegeri, să se determine asupra persoanelor pe care le cunosc. Persoane care au experiență în activitatea administrativă. Îmi doresc ca aceste alegeri să aducă schimbarea în bine în Republica Moldova, spune președinta raionului Fălești degrevată din funcție
 
Remarcăm că președintele raionului Fălești a ajuns în gura presei în 2017, când a contribuit la fianțarea PDM-lui în anul 2016 cu 40 de mii de lei, ea înregistrând în acel an venituri de peste 300 de mii de lei.
Conform Declarației de avere și interese personale, depuse de Iraida Bînzari  la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), ea  a obținut în 2017 venituri de peste 195 de mii de lei, provenite din salariul de președinte al raionului Fălești și 80  de mii de lei, proveniți din pensie.
De asemenea, reprezentanta PDM-lui mai declară venituri de la Consiliul raional Fălești în valoare de 13 mii de lei, precum și de la primăria orașului Fălești – aproape 11 mii de lei, de la Direcția Generală Educație – 9 mii de lei și  Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”– 36 de mii de lei.
Pe lânga veniturile provenite din salariu și pensie, Iraida Bînzari a declarat la ANI că deține două terenuri agricole, unul de 0,9594 hectare (ha), a cărui valoare este de aproape 9 mii de lei, și altul, similar- de 0,9594 ha, estimat la aceiași sumă.
Totodată, ea a mai declarat o casă de locuit cu suprafața de 118,3 metri pătrați (m.p), în valoare de 100 de mii de lei și un autoturism de marca Volkswagen Bora, anul fabricației 2000, estimat la 45.000 de lei.
Potrivit unui articol publicat de portalul  moldovacurata.md, drumul care duce la casa președintei raionului Fălești și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate în vara anului 2017 din banii Consiliului Raional Fălești.  În total, au fost alocați peste 3 milioane de lei. Acestea sunt singurile străzi din orașul Fălești, pentru reparația cărora au fost alocați bani din bugetul raional. Întrucât cele trei străzi sunt de importanță locală, nu raională, banii ar fi trebuit să vină din bugetul primăriei, nu al raionului.
 

Oleg Savva, Canditat PSRM

Concurentul Iraidei Bînzari, reprezentatul PSRM Oleg Savva, născut în raionul Fălești, este jurist de profesie. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a candidat la funcția de deputat, figurând pe poziția 25 în lista candidaților PSRM, iar în decembrie 2014, a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Este veteran al războiului din Afganistan, a participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și la conflictul armat din Transnistria. Este căsătorit, are 2 copii.
Conform Declarației de avere și interese personale, depuse de Oleg Savva la ANI, el a obținut în 2017 venituri de peste 123 de mii de lei, provenite din salariul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
De asemenea, el a indicat un venit de 1200 de lei din alocația de stat și 64 de mii de lei din plăți compensatorii de la Parlamentul RM.
Pe lânga salariu și alte venituri declrate, Oleg Savva deține un intravilan de 0,0615 hectare (ha), o casă de locuit cu suprafața de 116 metri patrați (m.p)  și o altă avere imobilă cu suprafața de 38,9 m.p, valoarea cărora este de 96 de mii de lei.
Oleg Savva mai este proprietarul și a unei cota-părți de 85%  din întreprinderea „SC GLEBUSCOM SRL”(Transporturi cu taxiuri de toate tipurile, inclusiv după itinerar), a cărui valoare este de 4890 de lei.
 
Un alt aspirant la fotoliul de deputat, dar care nu a prezentat încă listele de subscripție,  este Alexandru Severin, reprezentantul formațiunii politice Partidul Nostru.  Născut în 1989, Severin este profesori de educației fizică la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești. A decis să intre în politică în anul 2014, odată cu fondarea Partidului Nostru.

Alexandru Severin a decis să intre în politică de la ziua fondării Partidului Nostru, în 2014. Mă mândresc că fac parte dintr-un asemenea partid. Mă aștept în acestă campanie electorală la orice scenariu. De exemplu, defaimarea mea în fața alegătorilor prin implicarea unor persoane cunoscute, care îmi vor ponegri imaginea. Sper ca oponenții politici să fie onești, obiectivi și să nu apeleze la așa chestiuni murdare.  La moment, am o sursă fiananciară lunară de 6500 de lei. Am un astfel de salariu mare în comparație cu alți colegi, datorită faptului că mai am suplimentar și secții sportive, mărturisește Severin.
 
Un alt întârziat în ale colectării semnăruilor necesare este Valeriu Muduc, candidatul din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Muduc este economist de profesie și a deținut funcția de președinte al raionului Fălești în perioada 2011-2015, fiind votat de către 14 consilieri de la PCRM și 4 consilieri de la PDM.

În 1979 am fost admis la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moscova „M. Lomonosov”. În 1985 am absolvit facultatea. După studii, am activat în calitate de lector la Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol. Am ținut cursul de economie politică.  Orice partid luptă pentru a-și realiza programul de activitate. Acest program nu poate fi pus în aplicare în societate, fără să ajungi la putere.  Mi-a rămas o casă bătrânească la bunei în sat. Ei au decedat. Mai am un apartament în orașul Fălești. Am observat că ați venit cu un automobil. Este al dvs?  Nu este al fiului. Nu am simțit necestitatea unui automobile, pentru că am avut mereu mașini de serviciu, a declarat Valeriu Muduc.
 
Vasile Tătaru, candidat BE „ACUM”

Pe lângă Bînzari, Savva, Muduc și Severin, parlamentar se vrea și Vasile Tătaru, candidatul Blocului Electoral „Acum”. Este un tânăr de aproape 30 de ani, cunoscut de internauți drept Basil Rimidado, autor care s-a impus  prin textele sale acide la adresa actualei guvernări și, mail ales, prin Scrisoarea Deschisă adresată ministrei Educației Culturii și Cercetării, Monica Babuc. În calitatea sa de profesor de limbă franceză, Tătaru își exprima nemulțumirea că sistemul educațional din Republica Moldova este mai mult decât putred.
 
Mai puține date am aflat despre candidatul Partidului Șor, Alexandru Botnar. Reprezentanții formațiunii politice în teritoriu nu au dorit să ofere informații despre Botnar.

Mulțumesc, noi nu facem publice aceste informații. Eu sunt șefa a unui sector. Mai mult ca atât, președintele Organizației Teritoriale nu este astăzi pe loc. Poate îmi oferiți un număr de telefon?  De a cui nevoie să dau numere de telefon? Vrem să aflăm ce studii are, de unde vine? Are studii juridice, alt ceva nu pot să vă spun.
 
După ce reporterul nordnews a insistat să-i fie oferite mai multe informații,  activiștii partidului ȘOR i-au sugerat jurnalistului să o telefoneze pe ofițerul de presă a formațiunii politice. Ea, la rândul ei, ne-a oferit o informație succintă despre Botnar.
 
Alexandru Botnar, candidatul Partidului Șor

Alexandru Botnar s-a născut la Orhei  în  1980, la întâi august. Este jurist de profesie. Lucrează la Primăria orașului Orhei. Este căsătorit.
La 24 februarie 2019, în Republica Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare. Scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem electoral mixt – proporţional (pe liste de partid) şi uninominal (pe circumscripții).  Pe listele de partid se aleg 50 de deputați. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"