
De Ziua Imnului Național al României, Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți cei care sărbătoresc această zi.
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, cântecul „Deșteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituția din anul 1991, modificată şi completată prin Legea nr. 429 din 23 octombrie 2003 de revizuire a Constituţiei României.
Constituţia dispune în Articolul 12 că Imnul Naţional este „Deşteaptă-te române!”, fiind, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, simbol naţional.
Versurile Imnului Național aparţin lui Andrei Mureșanu (1816-1863), muzica fiind compusă de Anton Pann (1796-1854). Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu a fost redactat şi publicat în timpul Revoluției de la 1848. Poemul va deveni imn sub titlul „Deșteaptă-te, române!”, câștigându-şi instantaneu gloria recunoscută datorită mesajului energic şi mobilizator pe care-l conţine.
Din anul 1991, odată cu adoptarea Declarației de Independentă a Republicii Moldova, la data de 27 august, cântecul „Deșteaptă-te, române!” a fost și Imnul Național al Republicii Moldova, fiind înlocuit în anul 1994 cu cântecul „Limba noastră”, care reprezintă un elogiu adus limbii române, poezie scrisă de Alexei Mateevici (1888–1917), muzica fiind compusă de Alexandru Cristea (1890-1942).
Simbol al unității Revoluției Române din anul 1848, „Deșteaptă-te, române!” a devenit foarte apropiat românilor, în momente cruciale ale istoriei insuflând curaj, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la data de 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deșteaptă-te, române!” a fost interzis. Pe data de 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul s-a înălțat pe străzi, însoțind masele de oameni, risipind teama şi unind poporul în sentimentele de luptă pentru libertate.
„Colectivul Consulatului General al României la Bălți este permanent alături de toți cei care poartă în suflet simbolurile și valorile naționale și transmite, în această zi specială, gânduri de mulțumire, pentru curaj, demnitate, patriotism și loialitate față de poporul care ne-a învestit cu multă încredere și pe care înțelegem să-l servim cu toată ființa noastră.
La mulți ani Imnului Național! La mulți ani, dragi români!„, se arată în postare.