NordNews
Avem ce spune

Deținuții moldoveni din cimitirul Wagner – RISE Moldova

Doi cetățeni moldoveni, condamnați la închisoare în Rusia, au fost înrolați anul trecut de gruparea de mercenari Wagner și trimiși la război în Ucraina. Unul avea încă rude în țara atacată de ruși, celălalt a ajuns acolo în copilărie, la un orfelinat, după ce a dispărut de acasă împreună cu tatăl lui ucrainean, notează RISE Moldova.

Când a început recrutarea, Ion urma să fie eliberat într-un an, iar Vlad, în doi (numele reale ale deținuților moldoveni au fost modificate în text, n.red). Numele lor sunt scrise acum pe niște cruci din lemn într-un cimitir cu sute de morminte, amenajat de Wagner la marginea satului Bakinskaya din regiunea Krasnodar, Rusia. Fondatorul armatei private, Evgheni Prigojin, care a mărșăluit recent cu trupele sale spre Moscova într-o tentativă de lovitură de stat, a confirmat că cimitirul aparține companiei sale.

RISE Moldova i-a identificat pe cei doi moldoveni cu ajutorul Reuters, după ce agenția a documentat mai mulți deținuți din Rusia înmormântați la Bakinskaya. A confirmat informațiile cu documentele și răspunsurile primite de rude chiar de la organizația Wagner. Rudele sunt convinse că cei doi n-au ajuns la război de bunăvoie.

Datele de pe cruci arată că bărbații ar fi murit în perioada august-octombrie 2022, la apogeul bătăliei pentru Bahmut.

În prezent, 621 de cetățeni ai Rl. Moldova se află în Rusia după gratii.

Continuarea anchetei RISE Moldova poate fi citită aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"