NordNews
Avem ce spune

Developarea candidaților pe circumscripțiile din Bălți

Până la alegerile parlamentare au mai rămas două luni, iar în cele două circumscripții din municipiul Bălți au început deja să „manevreze” primii canditați la funcția de deputat din partea Blocului Electoral(BE) „Acum”, Partidului Socialiștilor din Republica Moldova(PSRM) și Partidului Democrat din Moldova(PDM), formațiuni politice care, potrivit recentelor sondaje, sunt principalii actori ai scrutinului electoral din 24 februarie 2019.
 
Candidații BE „Acum”
Astfel, din partea BE „Acum” se vor înscrie în cursa electorală pe circumscripțiile nr.9 și nr.10 Arina Spătaru și Elena Bordianu, care și-au ridicat recent certificatele de integritate de la Agenția Națională de Integritate (ANI).
Inspectoratul Național de Probațiune și ANI au verificat dacă cele două aspirante la fotoliile de deputați nu au comis în ultimii trei ani următoarele încălcări:
– averi nejustificate;
– conflicte de interese;
– incompatibilități și restricții între mai multe funcții deținute;
– condamnări definitive în judecată.

Arina Spătaru, candidată BE „Acum”

Prima candidată BE „Acum” la Bălți, Arina Spătaru, a devenit cunoscută publicului larg prin faptul că la „Alegerile locale noi” din 20 mai 2018 a candidat la funcția de primar din partea Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, acumulând 6,12 la sută din sufragii. Pe lângă cariera de om politic, ea este soție de preot și proprietară a unui atelier de croitorie. Anume din cauza acestei afaceri, Spătaru a fost implicată într-un scandal, privind construcția atelierului în incinta unui bloc locativ de pe strada Sfântul Nicolae din Bălți. Ulterior, locuitorii blocului au sesizat poliția în acest sens printr-o scrisoare anonimă. În consecință,  afacerea reprezentantei Parditului „Platforma Demnitate și Adevăr” a fost supusă unor controale inopinate din partea mai multor instituții de resort. Candidata BE „Acum” afirmă că aceste nemulțumiri ale oamenilor au fost alimentate de deputatul PSRM Alexandr Nesterovschii.
Elena Bordianu,  canditat BE „Acum”                                                                    sursa foto: facebook.com/ elena bordianu

 
Elena Bordianu, cea de a doua candidată BE „Acum”, este o figură mai puțin cunoscută în municipiul Bălți. În calitate de ONG-istă, s-a remarcat printr-un șir de acte de caritate.
 
Pe cine înaintează socialiștii
Socialiștii vor propune și ei doi pretendenți pe cele două circumscripții. Este vorba de actualul deputat PSRM Alexandr Nesterovschii și de consilierul municipal Bălți Alexandr Usatîi. Candidaturile lor au fost anunțate la un miting de protest, desfășurat în capitala de nord la 20 octombrie 2018. Pe circumscripția electorală nr.9 Bălți, din care fac parte municipiul Bălți și satele Pârlița și Răuțel din raionul Fălești, va candida Alexandr Usatîi, iar pe circumscripția electorală nr. 10, care include o parte a municipiului Bălți și satele Sîngereii Noi, Țambula, Cubolta, Biruința, Heciul Nou, Dobrogea Veche și Alexăndreni din raionul Sîngerei – deputatul PSRM în Parlamentul R.Moldova, Alexandr Nesterovschii.
 
Alexandr Usatîi, candidat PSRM                                                                           sursa foto: facebook.com/ alexandr usatii

 
Alexandr Usatîi este cunoscut prin faptul că, în primăvara acestui an, a candidat din partea PSRM la funcția de primar de Bălți și a acumulat aproape 20 la sută din voturile exprimate. Până a ajunge membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și lăudat de fruntașii acestuia Zinaida Greceanîi și Vlad Batrâncea, Usatîi a fost membru al Partidului Comuniștilor  (2003-2015). În perioada 2007-2015, a deținut funcția de viceprimar. În 2015, la sugestia primarului interimar, Octavian Mahu, a fost demis din funcția de viceprimar prin votul majorității consilierilor comunişti. Debarcarea din funcţie ar fi fost legată, susțin jurnaliștii de la săptămânalul „Spros i predlojenie”, de apropierea lui Alexandr Usatîi de PSRM. De asemenea, Usatîi s-a remarcat ca antiunionist înflăcărat, el împotrivindu-se cu vehemență organizării marșurilor unioniste la Bălți.
 
Alexandr Nesterovschi , candidat PSRM                                                                                                 sursa  foto: tribuna.md

 
Colegul său de partid, Alexandr Nesterovschii, în cei patru ani de deputăție (2014-2018) în Parlamentul Republicii Moldova a propus tocmai cinci proiecte de lege, trei fiind respinse și două de află încă în examinare. Ar fi de menționat că, în toamna lui 2017, Alexandr Nesterovschi a ajuns în gura presei după ce a fost publicată o fotografie în care el și conducătorul Centrului de informații și analiză al PSRM, Nichita Țurcan, și încă un bărbat,  ar fi făcut baie împreună în aceeași cadă.
sursa foto: facebook.com

 
Amintim că deputatul socialist din Bălți a votat în prima și a doua lectură (5 mai și 20 iulie 2018), alături de colegii de fracțiune și împreună cu deputații PDM, proiectul de modificare a sistemului electoral(votul mixt).
 
Candidații PDM așteaptă decizia Consiliului Politic Național
Partidul de la Guvernare, PDM încă nu și-a desemnat candidații. Reprezentanții democraților în teritoriul spun că vor afla cine ar putea fi înaintat pe cele două circumscripții doar după ședința Consiliului Politic Național.
Potrivit unor surse avizate, PDM ar putea înainta pe cele două circumscripții cantidaturile lui Serghei Buzurnii, actualul primar al satului Sadovoe și Serghei Iordan, consilier municipal, care face parte din fracțiunea „Pentru dezvoltarea Bălțiului”.
Serghei Iordan, candidat PDM                                                                                                                         sursa foto: balti.md

 
Serghei Iordan, care deține în prezent funcția de șef al Serviciului teritorial Cadastral Bălți, s-a remarcat, ca și Alexandr Usatîi, prin traseism politic. Legatura sa actuală cu PDM este una strânsă, dar să nu uităm că, în perioada 2007-2011, a fost ales consilier municipal pe lista Partidului Popular din Republica Moldova, ca mai apoi să devină consilier independent. În 2009-2010 Serghei Iordan a solicitat cu insistență calitatea de membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Refuzat, Iordan s-a afiliat Partidului Democrat din Moldova.
Consilierul Municipal Serghei Iordan este proprietarul mai multor gherete în municipiul Bălți. Una dintre acestea se află pe strada Ștefan cel Mare nr. 20, vis-a-vis de maternitate.  La o ședință a Consiliului Municipal Bălți din toamna acestui an a fost luată decizia de a demola gheretele de pe strada Ștefan cel Mare, decizie care l-a infuriat pe Serghei Iordan, el declanșând și un mic scandal.
Serghei Buzurnîi                                                                            sursa foto: facebook.com/ serghei buzurnii

 
Cel de-al doilea potențial candidat al democraților, Serghei Buzurnîi este cunoscut în perimetrul satului Sadovoe în calitate dublă: de primar și de președinte a unui SRL agricol.  În 2015, Buzurnîi era comunist, iar în 2017 a devenit membru al Partidului Democrat.
 
Duminică, și-a anunțat intenția de a participa la alegeri și liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. Într-o postare live de pe o rețea de socializare Usatîi a precizat că partidul condus de el va participa într-un Bloc Electoral alături de Partidul „Patria”, care a fost eliminat de la parlamentarele din 2014.
 
Primele dosare de înregistrare ale concurenților electorali vor putea fi depuse, timp de o lună, începând cu 26 decembrie. Campania electorală va începe oficial peste o lună, mai exact, pe 25 ianuarie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"