NordNews
Avem ce spune

Dezastru ecologic la Micăuți: Toată murdăria ajunge pe terenurile agricole ale oamenilor, în iaz și în pădure

Dezastru ecologic la Micăuți, raionul Strășeni. Gunoiștea de la marginea satului devine un pericol tot mai mare pentru localnici. Deoarece nu este amenajată corespunzător, toată murdăria ajunge pe terenurile agricole ale oamenilor, pe câmp unde pasc animalele, în pădure, dar și în iazul din preajmă. Muntele de gunoi se extinde zilnic. Primarul satului, Vasile Dolghii, dă vina pe oamenii din localitățile vecine, dar nu ne-a putut spune de ce până astăzi gunoiștea nu a fost îngrădită, transmite jurnal.md.

Constantin Chilian, locuitor al satului Micăuți, raionul Strășeni, ne spune că aici este adus gunoiul din toate localitățile din preajmă și chiar de la Chișinău. „Aici este iazul, aici pădurea. Toată murdăria din păcate pleacă încolo. Alături este râul Ichel, care ajunge în Nistru. Toată murdăria se scurge acolo și beau orășenii apă. Totodată când vântul bate spre sat, toată mizeria și mirosul vine spre sat. La marginea satului este grădinița și toată frumusețea de aici se duce încolo.”

Toată vara și toamna, vacile din sat pasc aici. Copiii și nepoții noștri beau lapte. Nu știu ce lapte beau ei. De aici se iau toate bolile. Copiii se îmbolnăvesc. Unica soluție ar fi ca această gunoiște să fie ngrădită„, afirmă un alt locuitor al satului, Tudor Constantin.

Unii localnici spun că, deși bani au fost alocați pentru amenajarea gunoiștii, până astăzi ea nu este îngrădită.

„În 2017 i s-au alocat 180 de mii de lei pentru a face lucrări aici, dar cu părere de rău este zero. Nimic nu s-a făcut. Totodată, la unele din ședințele consiliului din 2017 s-a plănuit să se facă un gard, să fie un responsabil de această gunoiște. Este o firmă alături, la vreo 500 de metri și aduc aici remorci cu măruntaie, cu pene. Însuși acea firmă stă la evidența primăriei din Drăsliceni, banii îi primesc de la Drăsliceni, iar murdăria o aduc la Micăuți. Când aduc măruntaiele se fac viermi, iar mirosul ajunge până aproape de sat. Este o bomba ecologică a satului Micăuți”, s revoltă un alt locuitor al satului Micăuți, Lazăr Voloșciuc

Pentru că nu se face nimic pentru stoparea deazstrului ecologic, gunoiștea se extinde din ce în ce mai mult.

Primarul satului Micăuiți, Vasile Dolghii, dă vina pe oamenii din satele vecine, dar nu a putut să ne spună de ce până astăzi gunoiștea nu a fost amenajată corespunzător.

„La intrarea în localitate vin persoane necunoscute, mai ales pe timp de noapte și aruncă gunoiul acolo. Așteptăm să se facă timp frumos ca să mergem cu tehnica să o lichidăm”, a spus primarul

Rita Decenco, șefa Inspecției Ecologice Strășeni ne-a informat că diin cauza pandemiei nu a descina cu verificări în teritoriu în ultima perioadă. Dar anterior a vizitat această gunoiște și a efectuate acte prin care a avertizat autoritățile locale. „Putem să vă dăm actele de control precedente și să vedeți că sunt indicații obligatorii pentru administrația publică locală pentru înlăturarea și lichidarea tuturor neajunsurilor. Trebuie să mergem în control repetat„, a spus responsabilul.

Satul Micăuți are, oficial, aproximativ 2700 de locuitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata