NordNews
Avem ce spune

Dezbateri electorale la Edineț: „Nu trebuie ca în fiecare localitate să facem OrheiLand”

Dezbaterile electorale, organizate de  portalul de știri nordnews.md în colaborare cu Asociația Presei Independente din R. Moldova, au continuat astăzi, 12 februarie, în circumscripția nr.3 Edineț. Au fost invitați să participe la deliberare candidatul Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Alexandu Zui, candidatul Partidului Politic Șor, Ghenadie Panciuc și candidatul independent Alexandru Brenici. Până la urmă, la această confruntare electorală au fost prezenți  doar Alexandru Zui (PCRM) și Ghenadie Panciuc (PP ȘOR), candidatul independent Alexandru Brenici a refuzat să participe la dezbatere, fără să-și motiveze abandonul.
Dezbaterile s-au desfășurat într-o atmosferă calmă, candidații au răspuns expeditiv la majoritatea întrebărilor adresate de moderator, fără a se deda atacurilor la persoană.
În timpul schimbului de întrebări dintre cei 2 participanți, Ghenadie Panciuc s-a interesant ce programe sociale vor fi propuse pentru tineri de către contracandidatul său comunist în cazul în care acesta devine deputat: Domnule Alexandru, dvs reprezentati Partidul Comuniștilor, după cum s-a format o părere generală toți simpatizanții dumneavoastră sunt de vârstă înăintată, sunteți susținuți mai mult de pensionari, ce programe aveți anume pentru tineret?”
 În replică, Alexandru Zui a declarat că PCRM are un program social bine structurat, destinat tinerilor  și a menționat că își dorește să păstreze cât mai mulți tineri acasă: Anume programul Partidului Comuniștilor este un program social, și anume pentru ca tineretul să rămână în statul nostru, fară ca să plece nicăieri. Sunt așa programe, care vor crea tinerilor, pe baza bugetului, posibilitatea de a studia și pe parcurs să muncească pe baza la un contract stabilit, ceea ce îi va motiva să rămână să muncească pe baza contractului, și, posibil, să li se ofere și locuințe și alte facilități.”
 La rândul său,  Alexandr Zui l-a întrebat pe Ghenadie Panciuc pe baza a căror finanțe cei din Partidul Politic Șor vor reuși șă facă orice localitate din Republica Moldova asemănătoare cu orașul Orhei: Eu aș dori să aud ce program aveți pentru asigurarea Moldovei noastre  cu tot ce se întâmplă la voi, la Orhei, eu aș vrea să aflu mai multe detalii, ce metode și de unde vor veni finanțele?”
 Reprezentantul Partidului Politic Șor a explicat că soluția este simplă, trebuie ca, în fiecare localitate, să fie adunați cât mai mulți bani la buget, așa cum se întâmplă orașul Orhei: Bugetul orașului Orhei s-a mărit de 3 ori pe baza colectării de impozite, iată de unde vin banii”.
Candidatul PCRM, Alexandr Zui , a remracat ironic:Păi, la voi acolo este Șor, în alte localități vor fi alte persoane.”
 Ghenadie Panciuc a ținut să sublinieze că banii pe care s-a dezvoltat infrastructura orașului Orhei nu vin din buzunarul lui Ilan Șor: Nu importă Șor sau nu Șor, acești bani nu vin din buzunarul lui Șor, aceștia vin de la investitori și în majoritatea cazurilor din bugetul primăriei, dar cred că nu trebuie în fiecare localitate să facem un OrheiLand.”
 Amintim că la Alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019, pe circumscripția nr. 3 Edineț, s-au înscris 9 candidați, 6 dintre care au fost propuși de partidele politice, iar 3 candidează independent. Este vorba de: Oleg Sîrbu, PDM,  Nicolae Melnic, PSRM, Alexandru Zui, PCRM, Dinu Plîngău,  BE ACUM, Elena Panuș, Partidul Nostru, Ghenadie Panciuc, Partidul Politic Șor, Anatolie Vengher, independent, Marin Livădaru, independent și Alexandru Brenici, independent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"