NordNews
Avem ce spune

Dezbateri electorale la Fălești (II): Candidați care vor lupta cu corupția, când vor ajunge în parlament

Dezbaterile electorale, organizate de  portalul de știri nordnews.md în colaborare cu Asociația Presei Independente din R. Moldova, au continuat astăzi, 14 februarie, în circumscripția nr.11, Fălești. Au fost invitați să participe la deliberare Valeriu Muduc, candidatul Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Alexand Botnar, candidatul Partidului Politic Șor și Alexand Severin, candidatul Partidului Nostru.
De această dată, la dezbateri au fost prezenți toți 3 candidați.

Dezbaterile s-au desfășurat într-un ritm alert și într-o atmosferă de bună înțelegere, participanții raspunzînd prompt la întrebările atât ale moderatorului, cât și ale contracandidaților, fără să apeleze la acuzații sau jigniri personale.
Interesantă s-a dovedit a fi runda a treia a dezbaterilor când candidații și-au adresat reciproc întrebări. Alexandr Severin a dorit să afle de la Alexandr Botnar cum vor putea puse în practică intențiile curajoase ale liderului Șor de a transfera guvernul țării la Orhei și de a majora salariile până la 5 mii de  euro: Cum puteți dvs comenta, și cum o să fie implementate declarațiile liderului dvs de partid Ilan Șor, că o să transferați guvernul Republicii Moldova la Orhei, și declarațiile Doamnei Tauber că salariile medii pe economie vor fi de 5000 euro, care au fost făcute public. Cum puteți comenta și cum puteți implementa acest lucru?
În răspunsul său, Alexandru Botnar a subliniat că ideile/ declarațiile lui Șor și Tauber sunt absolut valabile, ba mai mult, că sunt deja realizate mai multe proiecte în acest sens: În privința declarațiilor doamnei Marina Talber, merge vorba despre 5000 euro pentru persoanele reîntoarse în Moldova, adică brațele de muncă plecate peste hotare, vor primi subsidii directe sau indirecte, indirecte prin aceea că vor fi scutiți de impozitele locale în Orhei. La momentul actual, acest proiect este deja implementat și avem 57 de familii reîntoarse care beneficiază de acest proiect, iar în privința liderului nostru, domnului Ilan Șor, și declarațiile lui, dacă nu ați fost la Orhei, puteți pleca chiar acum, după scrutinul nostru de astăzi, și să vedeți că străzile orașului Orhei traiesc o revoluție, acolo este frumusețe, drumurile asfaltate și terenuri amenajate.”
Reprezentantul PCRM Valeriu Muduc a dorit să afle de la Alexandru Botnar cum gândește acesta  să diminueze corupția, avînd în vedere că Ilan Șor și formațiunea sa politică este învinuită de scheme de corupție: Devenind deputat, cum veți lupta dvs cu această problemă, pentru a diminua corupția, atunci când însuși mediul dvs, partidul dvs este învinuit de o activitate coruptivă?
Candidatul Partidului Șor a evitat să dea un răspuns concret: În primul rind, noi optăm pentru a emite coruperea din stat, optăm pentru ceea ca să fie numiți judecătorii și șefii de comisariate să fie numiți de locuitorii orașelor.
La rândul său, Alexandru Botnar a ținut să afle cum are de gând contracandidatul său Valeriu Muduc să lupte cu corupția: Dvs fiind în sistemul judiciar al Republicii Moldova pe timpuri, aș dori ca să știu răspunsul, cum dvs vedeți acea luptă împotriva corupției?”
În acest context, Valeriu Muduc s-a arătat nemulțumit fața de organele de drept care, după părerea lui, nu-și fac treaba: Eu consider că avansarea acestui vierme se datorează faptului că organele de drept nu-și pot face bine treaba. Dacă procuratura, dacă judecătoria este patrunsă de influența politicului, atunci nu putem să așteptăm respectarea legislației în vigoare. Legislația Republicii Moldova este bună, ea este prost aplicată, de aceea, consider că sistemul politic nu are ce căuta în sistemul de drept și sistemul judecătoresc.
La fel, Alexandru Botnar a dorit sa afle despre cum merg treburile în localitățile în care primari sunt reprezentanții Partidului Nostru, și, în special, despre măsurile sociale implementate în aceste localități: Domnule Alexandru, dvs ați menționat că aveți 50 de primării, unde sunt persoane din echipa dvs în administrarea localităților, și ați menționat că  ați adus un suport pentru aceste localități. Aș dori, pur și simplu, să știu careva exemple.
 În replică, Alexandr Severin s-a referit în special la succesele obținute de primăria Fălești,  în care activează în calitate de consilier: Chiar în orașul Fălești din fondurile rutiere, din sursele proprii ale primăriei au fost reparate străzile din  cartierul Bălțului, cartierul Victoriei, strada pietonala Alexandru cel Bun. Suntem în finalizarea asfaltării drumului cu istorie de 20 ani, strada Pieți. S-a făcut iluminarea stradală în mai multe sectoare, cred că nu mai rău ca în orașul Orhei.
Amintim că în cursa electorală pentru parlamentarele din 24 februarie, pe circumscripția nr. 11, Fălești  s-au înscris 6 candidați:  Iraida Bînzari (PDM), Oleg Savva (PSRM), Valeriu Muduc (PCRM), Vasile Tătaru (ACUM), Alexandr Severin (PN), Alexandru Botnar (PP Șor).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"