NordNews
Avem ce spune

Dezbateri electorale la Fălești: un președinte de raion versus un profesor de franceză

La Fălești au avut loc astăzi, 8 februarie, dezbateri electorale, organizate de redacția portalului de știri nordnews.md, la care au fost invitați candidații pe circumscripția nr.11 Iraida Bînzari (Partidul Democrat din Moldova), Oleg Savva (Partidul Socialist din Republica Moldova) și Vasile Tătaru (Blocul Electoral ACUM).
La dezbateri au participat doar Iraida Bînzari și Vasile Tătaru. Oleg Savva a anunțat organizatorii cu doar două ore înainte de ora evenimentului că nu poate să participe. De altfel, candidatul PSRM n-a găsit de cuviință să invoce  motivele absenței.
În timpul dezbaterilor, Iraida Bînzari a menționat că Vasile Tătaru i-a fost elev la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești, unde dumneaei a activat în calitate de director. Candidata PDM a vrut să afle mai multe date despre activitatea de muncă și experiența lui Vasile Tătaru (ACUM), experiență care l-ar ajuta să contribuie la îmbunătățirea cadrului legislativ al Republicii Moldova: Domnule Tătaru, ați fost elev al liceului, vă cunosc, dar nu cunosc activitatea dvs de muncă. Spuneți-mi, vă rog, care este activitatea dvs de muncă și care este experiența dvs, care v-ar ajuta să contribuiți la îmbunătățirea cadrului legislativ al Republicii Moldova?
 În replică, candidatul Blocului Electoral ACUM a menționat că are studii europene, și activează ca pedagog, acesta a enumerat un șir de performanțe acumulate în timp ce-și făcea studiile. Vasile Tătaru a subliniat că luptă pentru a ajuta profesorii: Vreau să spun că tot timpul am fost activ și am protestat. Am dormit prin corturi, am studii europene, ceea ce o să mă ajute, ca să ajut societatea de aici. Dacă ați fost director la Mihai Eminescu, probabil cunoașteti că am câștigat foarte multe olimpiade, adică există capacitati. Ceea ce nu avem noi, este puterea, pentru că cineva a acaparat toată puterea și nu o mai dă la alții. Sunt pedagog, am scris foarte multe petiții, ca să ajut pe profesori, am înaintat foarte multe proiecte, am verificat olimpiezi republicane și așa mai departe.
 Candidatul Blocului Electoral ACUM s-a arătat indignat de faptul că Partidul Democrat, în pofida denumirii sale, nu promovează democrația, ci, dimpotrivă,  instaurează dictatura, și, în acest sens, a adresat Iraidei Bînzari un șir de întrebări: Doamna Iraida, am o întrebare, ce fel de democrați sunteți voi, când oamenii din sat sunt amenințați? Când profesorii se tem să vorbească cu mine, deoarece ei pot să-și piardă serviciul?  Ce fel de democrați sunteți, când mie îmi scriu elevii de la  Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” că au fost obligați să vină la întrunirea cu Partidul Democrat? Ce fel de democrați sunteți, când în sate se sună cu o zi înăinte și oamenii sunt puși să curețe zăpada, deoarece vine cineva de la Fălești? Oare, mă scuzați, oamenii simpli nu tot sunt cetățeni ai acestei țări?
 Iraida Bînzari a ținut să menționeze, drept răspuns la tirada de intrebări a contracandidatului, că vizitează des localitățile din raion, ca să-i ajute pe oameni să-și soluționeze problemele: Eu vă mulțumesc pentru întrebare și vreau să vă anunț, domnule Tătaru, că în sate merg eu nu doar în campanie electoral. În sate am mers toți 3 ani și jumatate, nu doar cîte o dată, dar de 2 – 3 ori în fiecare localitate, pentru a mă întâlni cu cetățenii, pentru a identifica probleme, și, respectiv, soluții și mă bucur foarte mult de aceasta experiență, că cetățenii s-au deprins să identifice problemele, să le adreseze, ca soluțiile să fie mai ușor gasite. Același lucru îl fac în campania electorală și pentru mine este o mare bucurie, când mă duc într-o localitate și vine multă lume la întilnire. Aceasta înseamnă că cetațeanul nostru a devenit activ, cetațeanul nostru nu este indiferent.
 Amintim că în cursa electorală pentru parlamentarele din 24 februarie,  pe circumscripția nr. 11, Fălești,  s-au înscris 6 candidați:  Iraida Bînzari (PDM), Oleg Savva (PSRM), Valeriu Muduc (PCRM), Vasile Tătaru (ACUM), Alexandr Severin (PN), Alexandru Botnar (PP Șor).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"