NordNews
Avem ce spune

Dezvăluiri despre ilegalitățile în aria protejată de stat „Râpa coțofana”. S-ar face desfrișări pentru construcția unei ferme de porcine

Ex-primarul general inerimar al mun. Chișinuă, Ruslan Codreanu, acuză autoritățile din raionul Cimișlia și responsabili din MoldSilva de ilegalități în aria protejată de stat „Râpa coțofana” din apropierea satului Gura Galbenei. Într-un live pe facebook, Codreanu susține că autoritățile au permis defrișarea copacilor din pădure pentru ca un agent economic să-și constuiască o fermă de porcine, scrie deschide.md

„Cu toții asistăm la o ilegalitate deoarece terenurile din ariile protejate aparțin statului. Nici consiliul local, nici primarul, nici consiliul raional nu aveau dreptul să intervină mai ales că zona este și monument paleontologic”, a declarat Ruslan Codreanu.

Potrivit lui, ilegalitățile care au loc în pădurile din R. Moldova se datorează cumătrismului endemic, a corupției și a conflictelor de interese din cadrul MoldSilva la care înalții demnitari de stat de rang înalt închid ochii ani la rând. „Localnicii din Gura Galbenei se plâng că pădurarul taie într-o veselie copacii din pădure deoarece are „crîșă” la inspectorat pe dl. Burduh (n.r. șef Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Marin Burduh) cel care autorizează toate defrișările din zonă. În loc să fie demis pentru ilegalitățile comise, se zvonește că pădurarul va fi promovat la ocolul silvic Ialoveni”.  

Conform fostului edil al capitalei, din vânzarea masei lemnoase obținute din defrișările ilegale care au loc în Republica Moldova s-ar obține circa 216 milioane lei anual, iar multe din pădurile/terenurile împădurite date în arendă de autoritățile locale nici nu sunt contabilizate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"