NordNews
Avem ce spune

Dezvăluiri despre omorul unui polițist la Bălți, condamnarea a trei persoane și arma din arsenalul lui Nichifor

Dezvăluiri despre o crimă gravă care a avut loc cu două decenii în urmă la Bălți, unde la 26 noiembrie 2001 a fost împușcat polițistul Viorel Cantemir. Pe cazul dat au fost condamnate trei persoane la câte 20 de ani de detenție, deși pledau nevinovat și poliția nu a descoperit arma crimei. În 2003, arma din care a fost împușcat polițistul a fost descoperită în arsenalul lui Adrian Nichifor, personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, care deținea pe atunci legal 118 arme. Dezvăluirile au fost făcute în studioul emisiunii „Secretele Puterii” de Sergiu Stepuleac, care înainte de pensionare a activat timp de cinci ani în Direcția poliției criminale a MAI și care actualmente este la pensie și pledează pentru revizuirea acestui dosar.

Sergiu Stepuleac a amintit că în 2001 la Bălți a fost împușcat polițistul Viorel Cantemir. Pe cazul dat au fost reținuți trei oameni, care ulterior au fost condamnați la 20 de ani de detenție. Doi dintre aceștia deja au fost eliberați, iar unul încă se mai află în detenție

Poliția nu a putut depista atunci arma crimei. „Șeful mi-a spus să mă duc să găsesc arma. Nu am găsit-o, însă poliția criminală a mușamalizat cazul și a susținut că cineva din cei trei ar fi aruncat arma în iaz. Persoanele în cauză pledau nevinovat, doi spuneau că nici n-au fost la Bălți și pentru că au refuzat să-și recunoască vina, au fost condamnați toți trei la 20 de ani de detenție”, a spus Sergiu Stepuleac.

La 15 octombrie 2003 pe strada Bănulescu Bodoni în preajma pieței de flori a avut loc un accident. O mașină a lovit mortal un bărbat. Din mașină au coborât doi, șoferul care era în stare de ebrietate și încă o persoană. Aceștia au încuiat mașina și s-au făcut nevăzuți de la locul accidentului. Poliția venită la fața locului a depistat vreo 20 de arme de foc. Mașina era a lui Adrian Nichifor. Și acest caz a fost mușamalizat, deoarece Nichifor a susținut că mașina i-a fost furată. Controlul armelor a demonstrat că acestea erau deținute legal. În urma unui control la lucru au fost depistate noi arme, în total 118 unități deținute legal și o carabină – ilegal. Doar el și Voronin aveau pe atunci atâtea arme”, a precizat Sergiu Stepuleac.

Potrivit lui, expertiza balistică a demonstrat că dintr-un pistol ce aparținea lui Nichifor a fost împușcat polițistul din Bălți, Viorel Cantemir.

„De acest dosar se ocupa Luca Crâșmari. Văzând expertiza dată, el urgent a plecat în pușcărie unde stăteau cei trei deținuți condamnați pentru omorul lui Vorel Cantemir, Aceea au spus iar că sunt nevinovați. Luca Crâșmari i-a raportat ministrului Gheorghe Papuc și acesta l-a dat afară pe anchetator din poliție că de ce s-a dus la închisoare fără să anunțe superiorii”.

Materialele referitor la pistolul implicat în omorul polițistului au fost disjungate și au fost trimise la Bălți. Procurorul din Bălți a refuzat intentarea unui dosar de atragere la răspundere penală a lui Adrian Nichifor, pentru că acesta susținea că a cumpărat arma după ce a avut loc crima de la magazinul „Cartuș”.

Procurorul a inițiat un dosar pe numele vânzătorul de la „Cartuș”. Dar ulterior s-a demonstrat că Nichifor totuși a primit arma pe 30 octombrie, 2001, înaintea crimei. Existau martori și înscrisuri în registrul de la magazinul „Cartuș”.

În 2004 procurorul a ajuns la concluzia că posibil Nichifor l-a împușcat pe polițistul din Bălți

„În 2010, când Nichifor l-a împușcat pe Iurie Pârlici, fratele comisarului de Nisporeni, în care a tras 30 de gloanțe m-am revoltat, de ce cele trei persoane stau degeaba în pușcțărie, iar Nichifor era în libertate. M-am adresat iar la PG solicitând revizuirea cazului”.

Precizăm că după omorul lui Pârlici Nichifor a fost condamnat la 17 ani de detenție.

Sergiu Stepuleac relatează că a făcut numersoase demersuri și în 2019 după fuga lui Plahotniuc din RM. Și la MAI, când ministru de Interne a fost numit Andrei Năstase. „Am prezentat probe că oamenii sunt nevinovați, dezvăluirile anchetatorului Luca Crâșmari, a fost deschis un dosar, dar după plecare lui Năstase, acesta fost încetat”.

Totuși doi dintre cei trei condamnați, tatăl și fiul au solicitat revizuirea cazului. Avocatul acestora a depus până la urmă o cerere în instanța de judecată. Luni, 27 septembrie, a avut loc prima ședință. „Procuratura a refuzat revizuirea cazului deoarece anchetatorul care a instrumentat acest dosar este acum viceprocuror de la Bălți. Este vorba de A. Celac, acesta împiedică revizuirea cazului”, a mai spus Sergiu Stepuleac, menținând că își dorește ca în cazul dat să se facă dreptate. Următoarea ședință legată de acest caz va avea loc la 4 noiembrie, curent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"