Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că modificarea Constituției R.Moldova va provoca apariția a multiplelor speculații, motiv pentru care ar fi mai oportun adoptarea unui nou text al Legii Supreme. Declarația a fost făcută la două zile după ce Igor Dodon a semnat decretul de creare a Comisiei pentru reforma constituțională, scrie deschide.md.
În atenția membrilor Comisiei pentru reforma constituțională. Deja au apărut diferite păreri și speculații referitor la preconizatele modificări. Cu timpul vor fi tot mai multe. Fiind-că unii vor dori să introducă unele schimbări, iar alții – altele. O mare problemă sunt comentariile și interpretările date pe parcursul anilor de Curtea Constituțională, unele din ele sunt destul de contradictorii. Din aceste motive cred că mai bine ar fi să scriem un nou text al Constituției, care să ia în considerație atât experiența acumulată în acești ani, cât și greșelile comise”, a menționat el.
Potrivit parlamentarului, adoptarea unei noi Constituții „ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele să fie cât se poate de eficiente, să eliminăm ambiguualitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale”.
Amintim că Igor Dodon a semnat Decretul privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. El a enumerat mai mult lucruri datorită cărora a fost necesară crearea comisiei. Printre aceastea:
a) blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile Președinte-Guvern-Parlament;
b) problemele traseismului politic, care a dezechilibrat ani la rând funcționalitatea Parlamentului si Guvernului și a distorsionat rezultatele și voința electoratului, expusa în cadrul alegerilor parlamentare din anii 2010, 2014, 2019;
c) inițiativele unor forțe politice și obștești privind reducerea numărului de deputati,
d) problemele de securitate națională, create de funcționarii de rang înalt cu dubla cetățenie,
e) necesitatea introducerii în Constituție a prevederilor privind politica externă echilibrată a statului moldovenesc;
f) inițiativele obștești privind oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor, care prevăd posibilitatea lichidării statului prin intermediul referendumului,
g) necesitatea concretizării atribuțiilor si statutului Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii:
h) necesitatea redactării și concretizării unor prevederi din Constituție, revizuirii unui set de hotărâri ale Curții Constituționale care au depășit câmpul constituțional și/sau care au depășit limitele de competență constituțională a Curții;
am ajuns și la aceasta, cînd diacov ne explică cum urmează să trăim. degrabă ne va învăța cum să lucrăm mai mult și să nu îndrăznim să cerem salarii. interesant…