NordNews
Avem ce spune

Diaspora cere asigurarea dreptului alegătorilor de peste hotare

Reprezentanți ai diasporei moldovenești din mai multe țări au cerut Comisiei Electorale Centrale asigurarea dreptului la vot pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotarele țării. Revendicările diasporei conțin măsuri practice pentru facilitarea participării la votare în străinătate și evitarea situațiilor de îngrădire a dreptului la vot care s-au înregistrat în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, inclusiv posibilitatea deschiderii secțiilor de votare acolo unde au votat mai mulți cetățeni în scrutinele trecute sau există cerere din partea a cel puțin 300 moldoveni, creșterea numărului de buletine disponibile în cadrul unei secții de votare, votarea în diasporă timp de 2 zile consecutive, votarea atât cu pașaportul, cât și cu buletinul de identitate, etc. De asemenea,  reprezentanții diasporei cer respectarea recomandării Comisiei de la Veneția și acordarea posibilității cetățenilor cu drept de vot din diasporă să finanțeze concurenții electorali și partidele politice în limita a 5 salarii medii pe an.
 
Reprezentanții diasporei, susținuți de mișcarea civică „OccupyGuguță”, au organizat azi, 31 iulie, un flashmob în susținerea proiectului de lege cu privire la drepturile speciale ale alegătorilor din diaspora, elaborat cu participarea reprezentanților diasporei și înaintat de un grup de deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Participanții la eveniment au îndemnat Comisia Electorală Centrală să susțină plenar propunerile moldovenilor din diasporă și să nu permită limitarea gradului de participare a alegătorilor din diaspora, în condițiile caracterului nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mix într-un singur tur. Participanții la eveniment au subliniat că numărul de voturi din partea cetățenilor din afară țării a constituit peste 10% din numărul total de voturi, chiar dacă nu toți doritorii au putut vota, fapt care arată gradul înalt de angajament civic și cererea pentru exercitarea dreptului la vot a cetățenilor din diasporă. Participanții au scandat „Diaspora contează, diaspora votează” si „Vă vedem din Londra, vă vedem din Viena, vă vedem din Dublin, va vedem de peste tot”.
 
Subiectul votului în diaspora este actual pentru peste 1/3 din moldovenii cu drept de vot care se află peste hotarele țării și care asigură supraviețuirea economică a acesteia prin transferuri de peste 1 miliard dolari SUA anual. Fără a crea condiții pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"