NordNews
Avem ce spune

Diaspora din EAU salută decizia Guvernului de a deschide o Ambasadă în această țară (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut prima întâlnire oficială a unui ministru din Republica Moldova cu reprezentanții diasporei moldovenești din Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia le-a vorbit despre politicile Guvernului în diferite domenii, măsurile de susținere a conaționalilor aflați peste hotare, precum și despre problemele cu care se confruntă aceștea şi soluțiile pentru depășirea lor.
Șeful diplomației moldovenești a accentuat că susținerea conaționalilor din diasporă pe toate dimensiunile este unul din obiectivele de bază în activitatea atât a Guvernului, cât și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În context, Ministrul Ulianovschi a vorbit despre programele de susținere a cetățenilor din diasporă prin intermediul diferitor programe, inclusiv PARE 1+1, precum și planurile de perspectivă a autorităților pe termen mediu și lung.

Stabilirea unui dialog constant și eficient cu conaționalii noștri din diasporă, prin intermediul misiunilor diplomatice, este una din misiunile de bază a Ministerului de Externe și colectivul instituției depune toate eforturile pentru realizarea lui. Mai mult, noi așteptăm o colaborare mai eficientă cu diaspora, propuneri de îmbunătățire a lucrului misiunilor, a serviciilor prestate, precum și introducerea unor noi servicii de care aveți nevoie, a menționat Ministrul de Externe.

Referindu-se la colaborarea cu diaspora din EAU, Tudor Ulianovschi a specificat că deschiderea misiunii diplomatice în acestă țară, discuțiile privind abolirea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, precum și examinarea posibilității deschiderii unui Consulat General la Dubai, sunt doar primii pași concreți, întreprinși de autorități pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă diaspora de aici. În contextul interesului Republicii Moldova de a avea o prezență cu produse și servicii autohtone mai mare în regiunea respectivă, Tudor Ulianovschi a menționat că conaționalii noștri stabiliți în EAU pot deveni promotorii interesului național, în special, reieșind din faptul că mulți dintre ei ocupă funcții importante în diferite companii de marketing, comerț, prestări servicii, turism, imobiliare, etc.
Reprezentanții celor peste o mie de cetățeni moldoveni stabiliți în EAU au salutat decizia Guvernului de a deschide o Ambasadă în EAU, precum și inițiativa Ministrului Ulianovschi privind organizarea, în premieră, a unui dialog deschis a reprezentantului autorităților centrale cu diaspora. Mai mult, unii din participanți au salutat deschiderea Ambasadei din perspectiva organizării scrutinelor electorale – deschiderea secției de votare pe lângă misiunea diplomatică îi va scuti de cheltuielile pentru deplasare în ziua alegerilor în alte state, cum ar fi Qatar, Turcia, etc.

În cadrul discuțiilor, membrii diasporei au abordat un șir de probleme cu care se confruntă, inclusiv perfectarea actelor de identitate, obținerea vizelor, insuficiența rutelor avia directe dintre două state, etc. O parte din cei prezenți, inclusiv oameni de afaceri, căsătoriți cu cetățence ale Republicii Moldova, s-au interesat despre posibilitatea inițierii afacerilor în țara noastră, condițiile create de autorități pentru investitorii străini, precum și programele de susținere a companiilor străine care vin cu proiecte investiționale în Moldova.

Intrevederea ministrului T. Ulianovschi cu diaspora din EAU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ulianovschi Tudor, a avut prima întâlnire oficială a unui ministru din Republica Moldova cu reprezentanții diasporei moldovenești din Emiratele Arabe Unite (EAU), în cadrul căreia le-a vorbit despre politicile Guvernului în diferite domenii, măsurile de susținere a conaționalilor aflați peste hotare, precum și despre problemele cu care se confrunta acestea şi soluțiile pentru depășirea lor.

Gepostet von Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova am Mittwoch, 9. Mai 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"