NordNews
Avem ce spune

Diaspora din Germania cere mai multe secții și cabine de vot petru turul II

Moldovenii stabiliți în Germania au lansat o petiție privind organizarea scrutinului electoral, după ce în primul tur mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze chiar dacă au stat ore în șir în rând. În secții erau instalate doar câte două urne de vot, ceea ce s-a dovedit prea puțin.

În textul petiției este menționat faptul că, diaspora este indignată de modul în care au fost organizate alegerile din 1 noiembrie 2020, la cele cinci secții de votare deschise pe teritoriul Germaniei.

Oamenii au fost nevoiți să aștepte ore în șir în ploaie și vânt, iar secțiile de votare ar fi fost amplasate în locuri puțin accesibile.

„Era puțin spațiu pentru desfășurarea normală a procesului electoral, iar secțiile dispuneau doar de două cabine de vot. În secția de votare din Frankfurt pe Main, în mediu, au votat doar 100 de persoane pe oră, iar programul de votare prelungit doar pentru o oră (timp în care au votat 400 de persoane), a lipsit mulți conaționali de posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot”, se scrie în petiție.

Diaspora susține că de vină este Ambasada Republicii Moldova, în persoana consulului general de la Frankfurt, Mihai Căpățînă, care a manifestat :„ indiferență și iresponsabilitate”.

„Comunitatea cetățenilor noștri din Germania insistă să fie imediat redresată situația până la turul II din 15 noiembrie 2020. Să fie optimizat procesul de votare, să fie instalate suficiente cabine de vot, iar persoanele vizate Oleg Serebrian si Mihai Căpățână, să fie rechemate pentru iresponsabilitate cronică în cazul alegerilor parlamentare și prezidențiale din această țară”, a precizat diaspora.

Amintim că în turul I al scrutinului prezidențial,  diaspora a înregistrat un record de mobilizare, au votat peste 150 de mii de cetățeni.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"