NordNews
Avem ce spune

Diaspora, jignită de o membră CDSI a universității din Bălți: „Ei vin doar de Paști să mănânce mămăligă”

O membră a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) a Universității de Stat „ Alecu Russo” din Bălți critică dur faptul că diaspora și-a exercitat masiv dreptul la vot la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Într-o postare pe facebook, Ana Zachernicinaia susține că moldovenii care muncesc în străinătate nu au dreptul să decidă soarta Republicii Moldova. Este de menționat faptul că Ana Zachernicinaia nu este profesor sau angajată la Universitatea din Bălți.

Ei vin în țară doar de Paști să mănânce mămăligă, dar noi muncim aici și achităm impozite. Doar noi avem dreptul să decidem viitorul țării”, a spus Ana Zachernicinaia.

Postarea femeii a stârnit nemulțumiri printre internauți.

Mă întreb ce poate educa în studenți Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți când o oaie din Consiliului pentru Dezvoltare Strategică a universității face declarații care condamnă dreptul de a vota și a decide viitorul țării de către cetățenii care au plecat la muncă peste hotare din cauza sărăciei din țară pentru a supreviețui. Mi se face rușine să mai spun că am învățat cândva la această universitate când înțeleg la ce grad de degradare a ajuns această instituție”, a comentat Victor Mocanu.

Notă:

Consiliul pentru dezvoltare strategică instituțională (CDSI) este organul de conducere al USARB, care se întrunește cel puțin o data în trimestru sau ori de cîte ori este necesar, la inițiativa președintelui sau a cel puțin 1/3 din numărul membrilor și are următoarele competențe și atribuții.:

 • coordonarea elaborării Planului de dezvoltare strategică instituțională, care cuprinde viziunea, misiunea, strategii de dezvoltare a Universităţii și acțiunile principale pentru o perioadă de cel puțin 5 ani și care sînt prezentate Senatului pentru aprobare; 
 • monitorizarea, evaluarea utilizării eficiente a resurselor financiare și prezentarea Senatului pentru aprobare a proiectului bugetului universitar; 
 • aprobarea contractului-tip de studii și cuantumului taxelor de studii;
 • asigurarea managementului instituțional privind drepturile de proprietate intelectuală și de transfer tehnologic; 
 • ia decizii, cu avizul favorabil al Senatului, privind:

– dezvoltarea şi consolidarea patrimoniului instituţiei, cu cel puţin 2/3 din numărul voturilor membrilor;

– iniţierea şi închiderea programelor de studii, cu cel puţin 2/3 din numărul voturilor membrilor;

– metodologia de salarizare şi stimulare a personalului;

– activităţile de antreprenoriat, parteneriatele public-private şi cooperarea cu mediul de afaceri;

– angajarea în consorţii şi fuzionarea cu alte instituţii de învăţămînt superior; 

 • Organizarea și desfășurarea alegerilor pentru postul de rector în conformitate cu Regulamentul de organizare și desfășurare a alegerilor rectorului USARB.

 

 

 

9 Comentarii
 1. Angajat USARB spune

  Nu înțeleg de ce se asociază comentariul doamnei cu Universitatea de Stat „Alecu Russo”? Dna are serviciu de bază. Își exprimă părerea civică ca persoană fizică, nu ca „angajat” al universității. Plus la toate postura de membru al CDSI al USARB nu presupune ca dumneaei „să învețe” studenții.
  Această replică a mea nu vine din motivul de susținere a acestei poziții, ci din motivul că se toarnă murdărie peste o instituție decentă, cu tradiții, cu nivel și calitate în tot ceea ce face. Sunt zeci și sute de angajați ai USARB care se vor simți jigniți, intimidați și înjosiți de acest „imi este rușine că am învățat la USARB”. Or, poate să Vă fie rușine dacă ați fi avut lecții cu dna în cauză, dar nu e corect să Vă asemuiți… Și

 2. Vadim Grigor spune

  ii o limitata complet am plecat din tara nu de binele pe care il aveam ci din contra activam ca si dinsa in cimpul muncii achitam impozite peste 2800 lei lunar lasa sa stie limitata ca lumea nu pleaca de bine

 3. Natalia spune

  Acești cetățeni din diasporă contribuie cu mult mai mult la economia țării ca dumneavoastră stimată doamnă ,,patriot,,…în primul rând că scriu în limba de stat!

 4. Cabancea Alina spune

  Dar oare economia țării pe cine se ridica???pe milioanele care diaspora le trimite in fiecare an acasa la părinți,copii etc!!Doar o oaie sau susținătorii lui Dodon pot comenta in așa fel,mii rușine ca am învățat in instituția in care activează așa i degrada care nici ideie nu are dc diaspora a plecat și dc a votat așa!!!ps,da vin acasa nu numai la paste dar de 3-4 ori pe an sa maninc mămăliga dar in primul rind sa o vad pe mama și toate rudele!!!

 5. Lili spune

  Universitatea aici nu e de vina! Ce are universitatea cu oile? Nivelul judecății nu îți da universitatea Alecu Ruso. Înainte de a scri , mai pune și tu mintea in mișcare. Sunt destepti , sunt si prosti peste tot . Dacă tu apreciezi nivelul degradării omului după școala sau universitate , pai ce sa mai spui de tine in acest caz ?!

 6. Serghei spune

  Nu contează universitatea la care a studiat, contează cine îi spală creierii la moment și asta e evident – – e clar cine. N-o rămas mult pu descreerați.

 7. Stela Dacinoi spune

  Din cauza lipsei a cadrelor competente de muncă, care sunt plecați prin străinătate (profesori, ingineri, doctori…….) care se ocupă de curățenie, soferie, lucrători in construcție, ai fost angajată tu ,o ignoranta , care nici la muls oile n-ai fi bună . Îți permiți să judeci dreptul cetățenilor care au terminat facultăți, care au fost nevoiți să părăsească locurile de muncă unde puneau suflet si sacrificii fără salarii cite 6 luni de zilele, plîngînd sa părăsească familia, copiii, părinții, casele construite cu atîta greu, in căutare de a supraviețui ….. si vezi doamne te-ai trezit tu „desteapta țării” sa ne judeci dreptul de cetățeni????????????????? Îmi pun întrebarea oare ai cît de cît si substanța cenușie in creierasul tau sau îți lipsește complect?

 8. Kylie spune

  Băi femee proasta ce esti diasporii sau dus peste hotare sa munceasca din greu pentru tot voi profesori niste pidaraji care cer bani la universitati si nu numai la ziua profesorilor dă la bugetul scolii dă la bugetul clasei dă,tot pentru voi niste pidaraji lumea sa dus peste hotare ca sa dee copilul la studii da tu mai pizdesti suco c lumea nu are dreptul la vot ,macar inchideti gura ceea si date cu capu de perete,oamenii mor de foame ca au niste salarii de rahat da tu suco mai pizdesti din gura ca nu au dreptu,daca ai votta ap inchideti gura si fati lucrul de rpofesor ca nui nimic mai mult din tine,wi lucreaza cum pot ca sa traiasca mai bine da tu suco scurgi bani din elevi ca ei sa primeasca note bune si in timpul semestrului si la bacuri,mii jale de voi de degradatia care a ajuns la Universitate ,,traesc linga Universitate si sami cresc copilu nul dau niciodata daca macar tai scos nasu si spui ca diasporii sa nu voteze,ma inchipui ca la tine niciodata nu au fost nimeni peste hotare,macar sa te inchizi si veziți de veata ta

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"