NordNews
Avem ce spune

Diaspora moldovenească din Italia cere până la 60 secții de votare

Asociația de Voluntariat Moldo-Italiană „Renașterea” din Parma solicită autorităților deschiderea pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie a 60 secții de votare pe teritoriul Italiei. Potrivit reprezentanților diasporei moldovenești, acest număr de secții „constituie numărul minim necesar”, luând în calcul doar 131 814 cetățeni moldoveni luați „la evidența de reședință în baza pașaportului moldovenesc”, scrie deschide.md.

Astfel, se propune deschiderea secțiilor de votare, inclusiv, pe regiuni:

– Piemont – 5 secții;
– Lombardia – 12 secții;
– Alto Adige – 2 secții;
– Veneto – 11 secții;
– Friuli Veneto Gulia – 2 secții;
– Emilia Romagna – 11 secții;
– Liguria – 2 secții;
– Toscana – 4 secții;
– Umbria – 2 secții;
– Lazio – 5 secții;
– Marche – 2 secții;
– Campania – 1 secție;
– Puglia – 1 secție.

Un alt demers cu privire la necesitatea majorării numărului secțiilor de votare a venit și din partea Asociației „Baștina” (Padova), Asociația „Basarabia” (Torino) și Asociația „Connect Moldova” (Castelfranco). Potrivit lor, pentru a evita aglomerațiile, așteptarea de 6-7 ore în rând sau situațiile când cetățenii nu își vor putea exercita dreptul de vot pentru că nu au ajuns buletine sau, fizic alegătorii nu s-au încadrat în timp, este nevoie de cel puțin 38 de secții de votare.
Amintim că la alegerile prezidențiale din 2016 în Italia au fost deschise 25 de secții de votare, iar la scrutinul parlamentar din 2019 – 29 de secții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"