NordNews
Avem ce spune

Din 1 decembrie, Gazprom va livra cu 56,5 % mai puțin gaz în R. Moldova din volumul total agreat

 

Gazprom va livra gaze naturale către Republica Moldova pentru luna decembrie, dar cu 56,5 % mai puțin din volumul total agreat. Despre aceasta a anunțat Constantin Borosan, secretarul de stat responsabil de energetică de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, scrie Diez.md.

Potrivit acestuia, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5 % în luna decembrie 2022, reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie, conform contractului de furnizare a gazelor naturale (189 milioane m³ – malul drept și 217 milioane m³ – malul stâng).

Contactat de TV8, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că, în luna decembrie, Gazprom va livra Republicii Moldova un volum de 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi ca și luna precedentă.

Și deputatul Radu Marian a comentat decizia Rusiei.

„Blocada energetică a Kremlinului împotriva R. Moldova continuă. Așa cum informează secretarul de stat pe energie Constantin Borosan, în decembrie 2022, Gazprom va livra cu 56,5% mai puțin gaz decât este specificat în contract. Acest lucru desigur că va complica și producția energiei electrice la MGRES pentru R. Moldova. Este continuarea războiului hibrid care-l pune la cale Kremlin cu ajutorul grupării hoției și războiului în frunte cu Șor, Dodon & Co împotriva cetățenilor țării noastre.
Guvernul s-a pregătit pentru acest scenariu, avem suficienți combustibili alternativi și rezerve de gaze naturale. Va fi greu, dar vom ieși din această iarnă mult mai puternici”, a scris deputatul PAS.

Amintim că, în luna noiembrie, Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Costul pentru 1 000 de metri cubi de gaz pentru Moldova în luna noiembrie a fost de aproximativ 821 de dolari.

În luna octombrie, Moldova a primit gaz în volum de 8,06 milioane de metri cubi pe zi, la un preț de 1 031 de dolari pentru 1 000 de metri cubi.

De asemenea, începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"