NordNews
Avem ce spune

Din 1 ianuarie 2023 taxele consulare vor fi reduse

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea Legii nr. 242/2010 cu privire la taxele consulare au fost publicate în numărul de astăzi a Monitorului Oficial. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, comunică MOLDPRES.

Astfel, au fost eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. De asemenea, au fost reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea pașaportului de cetățean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare. Suplimentar, au fost eliminate taxele consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani. Ca rezultat, taxele consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu au fost reduse cu 60 la sută.

Până în prezent, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achitau un cost total format din mai multe componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente.

Guvernul, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va aduce actele sale în concordanță cu prevederile prezentei legi și va întreprinde măsurile necesare pentru implementarea acesteia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"