NordNews
Avem ce spune

Din 1 ianuarie va fi disponibilă pensia anticipată pentru carieră lungă

Începând cu 1 ianuarie 2022, se introduce o nouă categorie de pensie: pensia anticipată pentru carieră lungă. Aceasta se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. De la 1 ianuarie, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 de ani și 6 luni, transmite IPN.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile.

Pentru a depune cererea, beneficiarii sunt îndemnați să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS” de pe site-ul CNAS – www.cnas.gov.md. În cazul în care persoana nu are posibilitatea să se programeze, se poate adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu.

Pensionarea anticipată pentru stagiu lung sau așa-numita pensie pentru carieră lungă este prevăzută în noua lege a pensiilor, elaborată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Legea a fost votată la sfârșitul lunii noiembrie.

De la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani. Pentru femei vârsta de pensionare va crește treptat până la 63 de ani. La 1 ianuarie 2022 va fi de 59 de ani și 6 luni, majorându-se cu 6 luni în fiecare an, până în 2028. Dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung îl au persoanele care au stagiul contributiv de cotizare decât cel prevăzut în lege (34 de ani)  – cu cinci ani pentru bărbați și trei ani pentru femei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"