NordNews
Avem ce spune

Din acest an, USMF „N. Testemițanu” va realiza admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”

Începând cu vara acestui an, pentru prima dată, la USMF „N. Testemițanu” va avea loc admiterea la specialitatea „Asistență medicală generală”. Acest lucru a devenit posibil datorită suportului autorităților publice centrale și colaborării bilaterale între USMF „N. Testemițanu” și Școala de Nursing, MGH Institutul de Profesiuni ale Sănătății, Boston, Massachusetts și a Școlii de Nursing a Universității din Carolina de Nord, Greensboro.

La 30 mai curent, secretarul general de stat, Boris Gîlca și reprezentanții USMF „N. Testemițanu”, s-au întâlnit cu Inez Tuck, decan al Facultăţii de Nursing, Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston și Nancy Hoffart,  profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Greensboro.

Aceștia au discutat despre importanța includerii acestui Program în Nomenclatorul domeniilor de formare profesională în țara noastră, elaborarea planului de învățământ, formarea competențelor de predare în domeniul nursing a cadrelor medicale și materialele metodico-didactice pentru asigurarea procesului de instruire.

„Introducerea noii specialități, cea de nursing la nivel universitar, este mai mult decât o necesitate, deoarece asistenții medicali, în activitatea lor, sunt puși în fața unor situații complicate pentru gestionarea cărora este nevoie de competență și profesionalism. Totodată, fortificarea capacităților asistenților medicali generali este în corespundere cu strategia națională în domeniul  sănătății și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat Boris Gîlca.

Studiile la specialitatea Asistență medicală generală  vor avea o durată de 4 ani și deja este prezentă în planul de admitere pentru vara anului 2018.

Menționăm că, planul de învățământ a fost aprobat la Senatul USMF, coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. USMF „N. Testemițanu” a obținut autorizarea provizorie de realizare a Programului de studii în urma  evaluării externe de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și Cercetare.

În  prezent, educația în nursing este asigurată la nivel de colegiu. Pentru dezvoltarea Programului de nursing, Universitatea beneficiază de suportul școlilor de nursing de la Institutul de Profesii în domeniul Sănătăţii din Boston, Massachusetts, al Universităţii din Carolina de Nord, Greensboro și al Universităţii de Stat A&T din Carolina de Nord, Greensboro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"