NordNews
Avem ce spune

Directoare unei grădinițe din Sîngerei și-a angajat tatăl și fiul la instituția preșcolară pe care o conduc

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că dna Aliona Dascalciuc, șefa Grădiniței „Romanița” din s. Mîndreștii Noi, r. Sîngerei a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, ca urmare a rezolvării cererilor, emiterii actelor administrative și încheierii acelor juridice cu tatăl și fiul său.
 
La 11 iunie 2015,  Aliona Dascaliuc a încheiat contractul individual de muncă cu tatăl său, pe care l-a angajat în funcția de paznic, semnând ordinul și contractul de răspundere materială.
 
Ulterior, la 9 martie 2017, directoare instituției preșcolare, l-a eliberat pe tatăl său din funcția dată și l-a angajat în loc pe fiul său, semnând în privința acestuia aceleași acte. Astfel, directoarea a emis în total 8 documente în privința rudelor sale.
Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii privind declararea averii și intereselor personale. Dna Dascaliuc nu a informat organul ierarhic superior imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința tătălui și fiului.
De asemenea, aceasta nu s-a abținut de la semnarea actelor administrative, de la rezolvarea cererilor, de la încheierea actelor juridice și, respectiv, nu a soluționat conflictele de interese, rezultate din relația cu persoane apropiate.
După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința dnei Dascaliuc, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.
În cadrul controlului, directoarea Grădiniței „Romanița” a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.
Actul de constatare va fi publicat pe pagina oficială web a Autorității după rămânerea definitivă, cu respectarea legislației privind datele cu caracter personal.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"