NordNews
Avem ce spune

Dirijorul și violonistul Nicolae Botgros a devenit Doctor Honoris Causa al AȘM

Academia de Științe a Moldovei i-a conferit, la 9 noiembrie, titlul academic de Doctor Honoris Causa dirijorului și violonistului Nicolae Botgros, directorul artistic şi prim-dirijorul Orchestrei naţionale de muzică populară „Lăutarii”, relatează MOLDPRES.
Academicianul Gheorghe Mustea a subliniat că Nicolae Botgros, personalitate emblematică a culturii naționale, s-a realizat pe multiple planuri: ca muzician polivalent, violonist virtuoz, aranjor și autor al multiplelor creații în stil popular, excelent dirijor și conducător de echipă artistică și nu în ultimul rând – ca formator și director informal al unei școli originale în domeniul muzicii neo-tradiționale, bazată pe sinteza dintre arta orală și principiile profesionalismului muzical academic.
”Maestrul Nicolae Botgros a creat sute de partituri pentru orchestra de muzică populară, a înregistrat circa 400 de CD-uri cu cei mai valoroși interpreți din întreg spațiul românesc, a tezaurizat și imortalizat în fondurile IPNA ”Teleradio-Moldova” zeci de nestemate ale spiritualității muzicale autohtone, a animat din plin viața culturală, a susținut marile evenimente artistice în cadrul celor mai importante festivaluri și concursuri naționale și internaționale”, a accentuat Gheorghe Mustea.
În continuare, în fața celor prezenți, Orchestra Națională de muzică populară ”Lăutarii” în frunte cu Nicolae Botgros a susținut un concert.
Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul. A făcut studii muzicale la Școala de cultură „Elena Sârbu” din Soroca și Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. A fost director artistic al Casei de cultură din Edineț, violonist în Orchestra „Mugurel”, în Orchestra Ansamblului de dansuri populare „Joc”. Din anul 1978 până în prezent este director artistic al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”. Nicolae Botgros se numără printre puținii artiști răsplătiți pentru munca lor cât timp sunt în viață. Numele lui îl poartă Palatul de Cultură din Cahul, Colegiul de Arte din Soroca, Gimnaziul din s. Chioselia, Cantemir și Gimnaziul din satul Bădicul Moldovenesc, raionul Cahul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"