NordNews
Avem ce spune

Discursul de învestire a Maiei Sandu : „Nu am alt proiect mai important decât reușita Moldovei”

După ce a depus jurământul în calitate de nou președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a ținut un discurs de investire. Șefa statului a vizat în discursul ei principalele probleme ale țării şi a adus acuzații extrem de dure la adresa actualei clase politice. Maia Sandu s-a adresat cetățenilor în limba română, limba rusă, ucraineană și găgăuză.

„Stimați cetățeni, dragi moldoveni, stimați prieteni ai Republicii Moldova, vin astăzi în fața dumneavoastră cu respect, responsabilitate și încredere pentru a porni împreună pe un drum nou. Victoria acestor alegeri, nu este a mea, este victoria voastră, dragi cetățeni. Pentru că niciodată într-o țară cu problemele Moldovei, nicio persoană nu ar fi ajuns președinte, fără entuziasmul , implicarea și perseverența voastră.

Sunt una dintre voi, un om simplu, o fiică a acestui pământ care a intrat în politică supărată de nedreptatea din jur și de corupția care sufocă întreaga țară. Ca și mine, voi credeți că implicarea este soluția. În noiembrie ați dat lecții după lecții de patriotism și spirit civic și a-ți oferit cel mai mare capital de încredere unui președinte care intră în funcție. Cu acest vot de încredere și cu prețioasele voastre speranței, eu intru astăzi pe poarta Președinției. 

Celor din țară și din diasporă, celor care ați înțeles că Moldova are nevoie de fiecare dintre noi, vreau să vă mulțumesc din suflet și să vă rog frumos să mergem în continuare împreună. Victoria trebuie să fie a țării, nu a politicenilor, iar victoria va fi a țării atunci când oamenii vor trăi bine acasă, iar politicenii vor fi slujitori ai cetățenilor.

Împreună noi putem face multe, dar pentru ca să reușim, energia din ziua alegerilor trebuie să rămână aici pentru patru ani. Fiecare om care a ieșit la vot a făcut-o din speranța că va fi mai bine. Tot astfel trebuie să continuăm. Energia voastră este decisivă ca să transformă Moldova cu adevărat.

Dezvoltarea Moldovei trebuie să fie alegerea pe care o vom face în fiecare zi. Am planuri mari pentru țara noastră, dar nu pot să le realizez de una singură. Eu am nevoie de ajutorul vostru dragi cetățeni. Noi avem nevoie unul de altul, pentru a face ordine și pentru a construi o țară bună pentru toți. Știu că așteptările sunt mari, iar provocările sunt și mai mari. Trăim vremuri foarte grele.

Ne-a prins pandemia cu un stat slab, distrus de atacurile interminabile ale unor grupuri. Un stat incapabil să-și îndeplinească datoriile de bază față de cetățeni, un stat care nu mai poate asigura oamenilor bolnavi acces la servicii medicale, care i-a lăsat pe medici singuri în fața crizei. Un stat care nu a făcut nimic să salveze economia și locurile de muncă. Parcă asta nu a fost suficient de grav, în plină criză sanitară și economică suntem supuși din nou unui atac violent din partea corupților. În aceste alegeri, votul oamenilor a fost covârșitor împotriva corupției și împotriva minciunii, a fost un vot pentru ordine și pentru dreptate, pentru șansa oamenilor cinstiți la bunăstare aici acasă. Speriați de lupta oamenilor contra hoției, cei care au avut datoria să conducă țara spre lumină au încercat și încă mai încearcă să scufunde țara în întuneric, în corupție, în sărăcie, în haos. Politicieni care nu se pot despărți de fotolii, își promovează interesele meschine și încearcă să compromită orice șansă a țări de a ieși din criză, încearcă să blocheze instituțiile și să provoace haos total.

Ce fel de deputați sunt acei care în loc să aloce mai mulți bani pentru oameni bolnavi, medici, fermieri, ei taie orice șansă a țării de a obțijne ajutoare externe? Ce fel de deputați sunt acei care la miezul nopții împart scheme de corupție între ei și amnistiază hoți de bani mari și care încalcă norme legale fără nicio reținere? Ei nu sunt oameni de stat, ei nu vor și nu pot construi un stat pentru oameni.

Dragi cetățeni, noi cu dvs putem construi un asemenea stat. Avem nevoie de un stat bun, un președinte bun, cu un parlament bun, cu un guvern bun, pentru oameni. Știu ce rol constituțional are președintele țării. Voi respecta Constituția și legile țării. Oamenii însă, nu mai pot aștepta și cer să vadă schimbări rapid. Un început bun pentru Moldova nu se poate face pe fundația corupției parlamentare, sau a ignorării vocii oamenilor. Politica nu mai poate fi protecție pentru oligarhi și pentru cei care s-au deprins că pot cumpăra și vinde orice, inclusiv dreptatea și speranța în această țară. Programul pe care l-am propus, va fi cel mai ușor de dus la împlinire, cu un guvern și cu o majoritate parlamentară care să fi înțeles sensul votului din noiembrie. Alegerile anticipate sunt sigura cale de a curăța parlamentul și a ieși din impas. Nu există altă soluție. În parlamentul actual nu sunt 51 de deputați care să susțină un guvern al poporului, oameni buni, dragi cetățeni, lupta noastră împotriva corupției nu va fi ușoară, dar vă spun cu toată responsabilitatea și cu toată încrederea că noi vom învinge această luptă, o să reușim să curățim statul și clasa politică de corupți. O să construim un stat în care hoții stau la închisoare, nu la conducerea țării.

Dragi cetățeni, nu am alt proiect mai important, în următorii patru ani, decât reușita Moldovei, nu am altă grijă decât binele Moldovei. Dragii mei, în zilele, săptămânole următoare, vom porni împreună lupta pentru transformarea și dezvolatrea Moldovei. Nu am nici o îndoială că vom reuși, dacă vom fi așa cum știm noi să fim”, a spus noul președinte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata