NordNews
Avem ce spune

Doar 29 de lucrători medicali infectați cu COVID-19 vor primi alocații de la stat

Încă 40 de lucrători medicali, depistați pozitiv cu noul coronavurs. Numărul total de cadre infectate a ajuns la 390, ceea ce reprezintă 30 la sută din totalul de 1438. Experți în domeniu spun că acesta este un indicator îngrijorător. Cu toate acestea, autoritățile încă nu au decis să testeze toți lucrătorii din sistemul sănătății, ca să vadă care este situația reală, chiar dacă mai mulți doctori cer repetat acest lucru. În același timp, doar 29 de doctori vor primi indemnizații pentru că s-au infectat la locul de muncă, scrie Anticorupție.md.

„Nicio țară, chiar și cu sute de mii de cazuri de îmbolnăviri, nu a înregistrat un așa indicator. Numai astăzi au fost raportate alte 40 de cazuri noi. În continuare nu se aduce la cunoștință numărul lucrătorilor medicali care se află în carantină – în unele instituții el ajunge la peste o sută de cadre medicale. Aceste spitale, cu așa un numar de personal lipsă sunt aproape de colaps. De asemenea, nimeni nu cunoaște numărul de teste efectuate cadrelor medicale”, scrie pe pagina sa de Facebook fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco.
Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a anunțat că  29 de persoane din totalul celor 390 medici și lucrători medicali vor beneficia de o îndemnizație în mărime de două salarii medii lunare pentru că s-au infectat în timp ce își exercitau atribuțiile lor profesionale. El a precizat că este vorba de cazurile constatate în luna martie, la baza listei fiind ancheta epidemiologică a fiecărei persoane, evaluarea riscurilor și legătura cauză-efect.

„Această cifră nu este un moft a cuiva, nu este o dorință a cuiva și nu este ceva favorizat. Cifra a rezultat din ancheta epidemiologică a cazului, ancheta epidemiologică având la bază evaluarea riscului. În baza evaluării riscurilor, grupul de lucru format din specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și conducătorii instituțiilor medico-sanitare la acel moment publice doar vizate, am ajuns la o concluzie comună, agreată prin consens de toată lumea și la o listă care a constat din 29 de persoane. De ce doar 29 și nu mai mulți?! Pentru că, pentru aceștia 29 a fost posibil de stabilit legătura cauză-efect. Adică eu am stat față în față cu pacientul și la etapa de acordare a asistenței medicale, am contactat virusul”, a declarat directorul ANSP în cadrul briefingului de duminică, după ședința Punctului Focal.

Fosta ministră Ala Nemerenco se arată indignată că un număr foarte mic dintre medicii infectați cu coronavirus vor primi de la stat indemnizații pentru infectare la locul de muncă:  „În schimb sub mare tama-tam s-a anunțat despre plata unor mizeri 16 mii de lei personalului infectat. Și aceia – doar pentru 29 persoane. Restul au fost învinuiți că au agățat infecția nu se știe de pe unde, iar cei care au contractat boala de la serviciu, păi doar din cauza că nu știu cum să se dezbrace (deși nu s-a menționat cu ce anume i-au îmbrăcat – mulți așa și nu au echipamente corespunzătoare) și chiar dacă au fost bine instruiți, medicii nimic nu au învățat. Niște corigenți, da nu medici. Stranii declarații, căci anume de la acești medici, care sunt învinuiți deschis că nu prea știu nimic, se așteaptă salvarea națiunii. Logică de fier”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"