NordNews
Avem ce spune

Doar doi candidați la funcția de primar de Bălți. Cei independenți nu au adunat nici 1000 de semnături

Doar doi concurenți electorali au fost înregistrați oficial în cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Este vorba de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci și candidatul Partidului Acasă Construim Europa, Ion Straciuc. Chiar dacă a trecut o săptămână de când Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Municipale Bălți a început recepționarea documentelor necesare pentru înregistrarea în cursa electorală, potențialii candidați la funcția de primar nu se prea grăbesc.

„La ziua de astăzi, noi avem înregistrați doi candidați. Primul este Boris Marcoci, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate. Al doilea candidat înregistrat oficial este Ion Straciuc, candidatul Partidului Acasă Construim Europa (PACE). Ce ține de candidatul Maxim Burduja, susținut de Partidul Unității Naționale, acesta nu s-a înregistrat la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr. 2”, a declarat Irina Serdiuc, președinta Consiliul electoral al circumscripția electorale mun. Bălți nr.2

„Într-adevăr, din păcate, n-am reușit să ne înregistrăm. La moment pregătesc pachetul de documente necesare. Mai este timp”, a declarat Maxim Burduja, candidatul susținut de Partidul Unității Naționale.

Totodată, până la ziua de astăzi, 11 octombrie, la CECE Bălți s-au înregistrat doar patru grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor.

„Pe data de patru octombrie avem înregistrat grupul de inițiativă a candidatului Nicolae Chirilciuc. În aceeași zi a fost înregistrat grupul de inițiativă și a doamnei Arina Spătaru. Pe data de cinci a fost înregistrat grupul de inițiativă a candidatului Nicolai Grigorișin, dar și a domnului Alexandru Litvinenco”, a adăugat Irina Serdiuc.

Pentru a putea fi înregistrați oficial, cei patru candidați independenți au nevoie să colecteze minim 5106 de semnături unice. Aceștia spun că procesul este unul anevois, dar sunt încă în proces de lucru.

„Am evaluat activitatea grupului de inițiativă pentru prima parte a perioadei de colectare a semnăturilor. Noi am împărțit-o în trei valuri. Primul val este valul în care noi ne-am mobilizat susținutorii, membrii grupului de inițiativă și voluntarii care s-au adresat către oamenii care ne cunosc. La moment avem evaluate 1700 de semnături. Începând de ieri am început valul doi în care vom merge de la casă la casă, de la ușă la ușă pentru a identifica susținătorii noștri. Sper că până la sfârșitul săptămânii vitoare vom strânge toate semnăturile necesare”, a declarat Arina Spătaru, candidat independent la funcția de primar de Bălți.

„Nu duc evidența. Au semnat mai mulți bălțeni, prieteni, cunoscuți. Cred că sunt mai puțin de 1000 de semnături. Am foarte puțin timp la dispoziție, dar rămân optimist, speranțe există mereu. În mun. Bălți sunt mulți care mă cunosc, dar nimeni n-ar putea să spună ceva rău despre mine. Cred că am șanse”, a declarat Alexandru Litvinenco, candidat independent la funcția de primar de Bălți.

„În această dimineața aveam deja colectate 4 mii de semnături. La momentul de față colegii din cadrul grupului de inițiativă strâng semnături prin cartierele orașului. Cred că voi aduna numărul necesar de voturi pentru a fi înregistrat în cursa electorală”, a declarat Nicolai Grigorișin, candidat independent la funcția de primar de Bălți.

Nicolae Chirilciuc n-a fost de găsit pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect.

Amintim că, la 21 noiembrie curent, la Bălți vor avea loc alegeri locale noi, după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a dat demisia. La urnele de vot sunt așteptați 102 056 de bălțeni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata