NordNews
Avem ce spune

DOC // Alexandru Slusari, despre ilegalitățile depistate în contractul de construcție a „Chișinău Arena”

Vicepreședintele Parlamentului, liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, bate un semnal de alarmă în legătura cu mai multe ilegalități depistate în cadrul contractului de construcție a Arenei Naționale (Chișinău Arena). Potrivit parlamentarului, începănd cu perioada anului 2017 „un grup format din exponenți a unor formațiuni politice, organe ale administrației publice centrale și locale, instituții autonome, entități juridice cu diverse forme de organizare au inițiat activități pentru crearea condițiilor pentru comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine” ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcția Arenei Naționale, scrie deschide.md

Nu eu și nu Platforma DA suntem autorii afirmației sus-menționate. Este un citat , un pic scurtat, din Nota informativă a Procuraturii Anticorupție. Tot din aceeași notă putem trage concluzii că Procuratura a constatat un preț mai mult decăt exagerat al proiectului Arena Națională de 44,5 MILIOANE EURO, care a fost stabilit fără o estimare economico-financiară. Totodată, garanția viitoarei construcției a fost readusă. contrar legii, la doar un an. Concursul a fost aranjat pentru o singură compania «Summa Turism Yatirimciligi Anonim Șirketi», care a mai cuplat la aceasta afacere dubioasă încă o compania afiliată «Sam Investment Company». În afară de 10 ha, pe care este construită Arena, gruparea politico-criminală din Chișinău a mai sustras din circuitul agricol încă 59, 22 ha de teren agricol din satul Stauceni, care au fost gajate companiei turcești cu dreptul re-gajării altor creditori”, a scris el.

Slusari menționează că „ideea schemei de escrocherie este clară” și confirmată inclusiv de către Procuratura Anticorupție.

Din start au introdus valoarea exorbitantă a construcției, fără a include cheltuieli suplimentare pentru conectarea la rețeua rutieră, precum și cheltuielile  necesare pentru încălzire, energie electrică, pază ect. La moment, guvernul nu are viziune ce de făcut cu acest obiect și cum de rezolvat măcar problemele de infrastructură adiacentă și de întreținere elementară. Merge un ping-pong între instituții. Ministerul Economiei încearcă să împingă Agenției Proprietății Publice responsabilitatea pentru acest proiect. Dacă din vina statului în scurt timp Arena nu va fi dată în exploatare sau nu va fi posibil achitarea măcar unei tranșe din cele 44,5 milioane euro, terenul de 59 ha trece în proprietatea străină”, a adăugat el.

Deputatul precizează că din 4 octombrie 2019, reprezentanții Procuraturii „nu s-au grăbit” și nu au niciun bănuit în cadrul cauzei penale.

Oare nu este clar că în spatele acestui grup criminal se află Plahotniuc, un mare prieten al lui Erdogan, care acum, apropo, se luptă pentru cetățenia turcească ? Oare nu este cunoscut cum finul lui, Andrian Candu a promovat insistent acest proiect ? Platforma DA insistă în continuare să vină reprezentanții Ministerului Economiei la Parlament pentru elucidarea situației jiridico-financiare a construcției Arena Națională”, a punctat Slusari.

Vicespeakerul publică și nota informativă expediată de către șeful Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, în adresa Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, cu privire la acțiunile care ar urma să fie întreprinse în perioada următoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata