NordNews
Avem ce spune

DOC/ Angajatul SPPS care a dat cu mașina peste deputatul Cebotari și altul care a păzit nunta fiului lui Chicu, decorați de Dodon

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a oferit distincții de stat mai multor colaboratori ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS). Printre cei decorați se numără colonelul care în vara acestui an l-a luat pe capota automobilului SPPS pe deputatul „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, în timpul unui protest de la șediul Președinției, dar și un colaborator care a asigurat ordinea la nunta fiului premierului Ion Chicu, organizată în plină pandemie COVID-19, la finele lunii august curent, scrie zdg.md

Igor Dodon a decorat cinci colaboratori SPPS cu ordine și medalii. „Distincțiile de stat se conferă pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu, contribuție la organizarea și desfășurarea măsurilor”, se arată în decretul semnat de președintele în exercițiu.

Ordinul „Credință Patriei” clasa III i-a fost conferit locotenentului-colonel în rezervă, Alexandru Odainic.

Alți trei colaboratori SPPS au primit Medalia „Meritul Militar”. Este vorba de coloneii Oleg Ghiba și Gheorghe Josanu și maiorul Sergiu Țurcanu. Iar colonelul Svetlana Țurcanu a primit medalia „Meritul Civic”.

Colonelul Oleg Ghiba este cel care în iulie 2020 l-a laut pe deputatul „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, pe capota unei mașini din dotarea Serviciului Protecție și Pază de Stat, la volanul căreia se afla. Incidentul a avut loc în timpul unui protest organizat la sediul Președinției, după ce deputatul PSRM, Ștefan Gațcan, dispăruse fără urmă, după ce a anunțat că îi părăsește pe socialiști și aderă la „Pro Moldova”.

Atunci Ghiba a încercat să fugă de la locul faptei, dar Cebotari mai că nu a urcat în mașină pentru a-l opri. Colaboratorul SPPS spune atunci că nu i-a făcut nimic deputatului și că acesta „a sărit singur peste mașină”.

Colonelul Oleg Ghiba

Maiorul Sergiu Țurcanu, un alt colatorator decorat de Igor Dodon, este unul din angajații SPPS care în august 2020 au asigurat securitatea la nunta fiului premierului Ion Chicu. Țurcanu este chiar cel care în discuțiile cu presa, din zona din apropierea vinăriei, s-a scăpat cu vorba și a spus că este organizată o nuntă.

Maiorul Sergiu Țurcanu

Serviciul a refuzat să precizeze câți ofițeri au supravegheat faimoasa nuntă organizată de Chicu, pentru că ar fi o informație secretă. În același răspuns, instituția a precizat că responsabili de protecția evenimentului au fost paznicii localului, iar agenții de stat au verificat doar căile de acces.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"