
Nu o dată, mergând pe stradă, ați observat construcții noi, care, ulterior, de cele mai multe ori sunt date în arendă. În același timp, unele construcții mai vechi sunt lăsate de izbeliște și se ruinează. Jurnaliștii Nordnews au încercat să afle câte clădiri publice abandonate există în nordul Republicii Moldova, dar și câte s-au construit în ultimii cinci ani.
Problema clădirilor abandonate sau nedate în exploatare există în mai multe localități din nordul țării. În loc să fie sediul unui centru de plasament, a unui ONG sau întreprindere, acestea riscă să nu mai fie utilizate din cauza uzurii continue.
Prin intermediul platformei VreauInfo.md, care oferă posibilitatea de a face o socilitare de informație online, ne-am adresat autorităților din Bălți și celor 11 raioane din nordul țării: Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei și Soroca.
Cu un răspuns au venit doar autoritățile din Bălți, Drochia, Sîngerei, Dondușeni, Edineț, Soroca și Glodeni. Alte șase raioane au rămas reticente la solicitările noastre. Totuși, receptivitatea autorităților crește. Acest lucru se observă în creșterea numărului de răspunsuri la solicitările noastre, comparativ cu acum câteva luni.
Potrivit primăriei de Bălți, în municipiu există 37 de clădiri publice neutilizate. Două complexe au fost abandonate în ultimii cinci ani. Și tot în ultimii cinci ani s-au autorizat șase construcții publice noi.
Răspunsul Consiliului Raional Glodeni oferit prin platforma VreaInfo.md a fost unul neclar.
La telefon, specialista principală în problemele privatizării și postprivatizării, Ala Ojoga, ne-a informat că există 107 clădiri care aparțin Consiliului Raional Glodeni, dintre care 17 nu sunt active, 16 fiind unități medicale și aparținând unui fost spital. Specialista nu a putut să ne comunice câte clădiri publice neutilizate există în total în raion.
Aceleași întrebări am adresat și Consiliului Raional Edineț.
Consiliul Raional Edineț ne-a comunicat că au în gestiune 45 de clădiri publice neutilizate, 12 dintre ele fiind abandonate în ultimii cinci ani. Iar acum, două clădiri publice se construiesc în raion.
Consiliul Raional Dondușeni ne-a informat că are 94 de clădiri publice neutilizate și că nicio clădire publică nouă nu a fost construită în ultimii cinci ani, nici în baza parteneriatului public-privat.
De la Consiliul Raional Drochia am aflat că în raion există 23 de clădiri și complexe de clădiri publice neutilizate. Iar în ultimii cinci ani s-au construit două obiecte publice, ambele fiind anexe la grădinițe pentru copii.
Președintele raionului Soroca ne-a comunicat că există două complexe de clădiri publice neutilizate în raion. Iar în ultimii cinci ani au fost ridicate două blocuri locative pentru persoanele social vulnerabile.
Președintele raionului Sîngerei ne-a expediat un raport de 42 de pagini, din care am reușit să aflăm că în raion există 115 clădiri publice, 60 dintre care sunt „construcții în folosință” și 55 sunt „construcții accesorii”.
Din informațiile obținute putem concluziona că în nordul Republicii Moldova sunt multe clădiri publice neutilizate, asta în timp ce există necesitatea unor spații locative sau pentru desfășurarea diferitelor activități educaționale.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.
Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.