NordNews
Avem ce spune

DOC/ CEDO a constatat că fostului premier Vladimir Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015 când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publică marți, 7 decembrie, hotărârea în cauza fostului premier Vladimir Filat împotriva R. Moldova. Astfel, CEDO a constatat că fostului premier Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul ședinței Parlamentului din 2015 când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, scrie zdg.md

CEDO a hotărât că articolul 6 § 2 cu privire la prezumția nevinovăției, în privința declarațiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunității parlamentare, nu a fost violat.

„CEDO declară admisibilă plângerea în temeiul articolului 6 § 2 din Convenție, în partea ce se referă la declarațiile unor funcționari de stat în timpul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015, iar restul cererii – inadmisibilă. CEDO hotărăște: nu a existat nicio încălcare a articolului 6 § 2 din Convenție”, se arată în decizia Curții.

Vladimir Filat a ajuns după gratii pe 15 octombrie 2015. De atunci au început a curge și cei nouă ani de detenție la care fostul politician a fost condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău din iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017.

Pentru că pe numele lui Filat mai erau dosare penale în instrumentarea Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție, acesta nu a fost dus să-și execute pedeapsa în Penitenciarul de la Lipcani, unde sunt deținuți condamnații care au ocupat anterior funcții publice. El a rămas în Chișinău, încarcerat în Penitenciarul nr. 13.

În timp ce își executa pedepsa, Filat s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), reclamând condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13, dar și încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale sau încălcarea dreptului la viața privată.

Eliberarea din detenție a fostului premier, Vladimir Filat, după ce a ispășit patru ani, o lună și două săptămâni din pedeapsa de nouă ani aplicată anterior, a provocat un ping-pong de acuzații între taberele politice de la Chișinău. Socialiștii au dat vina pe Guvernul Sandu, în timp ce reprezentanții fostului Guvern au aruncat responsabilitatea spre „justiția lui Dodon”. ZdG a analizat toate circumstanțele care au dus la „eliberarea condiționată înainte de termen” a fostului politician, dar și cine sunt persoanele care au participat în acest proces.

Citiți materialul integral pe ZDG.MD

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"