NordNews
Avem ce spune

DOC // Confirmat! Procurorul Dumitru Răileanu a dispus filarea Maiei Sandu

Documentele confirmă! Procurorul în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Dumitru Răileanu, este implicat în dosarul interceptărilor. Ba mai mult, chiar el a dispus filarea Maiei Sandu în iunie 2018. O copie a ordonanței privind autorizarea efectuării măsurilor speciale de investigații a ajuns în posesia redacției Nordnews.md.

În ordonanța semnată de Răileanu este scris negru pe alb că acesta a autorizat efectuarea urmăririi vizuale a Maiei Sandu, a mijloacelor de transport de care se folosește, precum și a persoanelor din anturaj. Asta pentru că Maia Sandu, pe atunci, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, ar fi îndemnat cetățenii la dezordini în masă.

 

Un potențial suspect în cauza penală menționată este cet. Sandu Maria Grigore, care pe rețelele de socializare îndeamnă cetățenii la dezordini în masă și la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale.

Cumulul de date și probe acumulate, permit de a considera, că numitul în complicitate cu alte persoane pregătesc și săvârșesc infracțiuni prevăzute de codul penal.

Luând în considerare cele relatate și faptul că datele de urmărire penală și speciale de investigații permit a presupune întemeiat că cet. Sandu Maia Grigore va efectua întâlniri cu diferite persoane din lumea criminală care au tangență cu circumstanțele de comitere a infracțiunii, în privința căruia există date ce pot conduce rezonabil la o concluzie că va primi de la bănuiți, ori va transmite acestora informații relevante pentru cauza penală, în vederea realizării scopului urmăririi penale, este necesară efectuarea măsurii speciale de investigații, urmărirea vizuală și anume relevarea și fixarea acțiunilor cet. Maia Sandu Grigore, a unor imobile, a mijloacelor de transport și a altor obiecte”, se arată în ordonanță.

Am încercat să obținem o reacție prin telefon de la Dumitru Răileanu. Acesta ne-a spus să revenim mai târziu pentru că s-ar afla într-o ședință. Ulterior, acesta nu a mai răspuns la apelurile noastre.

Amintim că, anterior, Nordnews a scris deja despre interceptările discuțiilor telefonice și filajul lideriilor opoziției, jurnaliștilor, activiștilor civici, inclusiv a actualului Președinte Maia Sandu, efectuate de Dumitru Răilean, cel care l-a arestat pe fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și preşedintele Federatiei de Arte Martiale, Dorin Damir.

Dumitru Raileanu figurează în urmărirea penală pornită de Dumitru Robu, actualul procurorul general interimar al R.Moldovei, pe 2 septembrie 2019 „pentru culegere ilegală de informație ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informațiilor, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu”.

Ulterior, Raileanu a venit cu o reacție, declarând că cele relatate de NordNews sunt o manipulare, în contextul investigațiilor grupului de urmărire penală pe care îl conduce, pe marginea dosarului fostei Direcție nr. 5, în care este vizat inclusiv șeful fostei Direcții nr. 5 Valeriu Cojocaru.

„Este o manipulare. Ce au făcut ei, Direcția nr. 5, aruncă acum peste mine. Sunt și alte ordonanțe care vorbesc cu totul despre altceva. S-a încercat prin toate modalitățile posibile de a influența deciziile luate până la moment. Văzând că nu le reușește încearcă deja denigrarea”, a declarat atunci pentru Ziarul de Gardă, procurorul PCCOCS Dumitru Raileanu.

 

2 Comentarii
  1. […] fugitive oligarch, Vlad Plahotniuc, ordered her to be followed and wiretapped, a document leaked to the media has shown.It says former prosecutor Dumitru Raileanu ordered her surveillance because she allegedly […]

  2. […] În noiembrie 2021, jurnaliștii de la  Nord News au publicat o ordonanță semnată de Dumitru Ra…, prin care s-a dispus filarea Maiei Sandu, în 2018. Motivul procurorului Dumitru Răileanu care a dispus efectuarea filajului asupra Maiei Sandu este că ea ar fi îndemnat cetățenii la dezordini în masă. „Maia Sandu îndeamnă pe rețelele de socializare cetățenii la dezordini în masă și la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale”, se arată în motivarea deciziei procurorului care a dat undă verde urmăririi Maiei Sandu. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"