NordNews
Avem ce spune

DOC // CSJ va activa într-un regim special, până pe 15 martie

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va activa conform unui regim special, după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat vineri, 26 februarie, instituirea unui regim special de activitate la nivel național, în perioada 1 – 15 martie, pentru a opri răspândirea COVID-19, transmite zdg.md.

Regimul special la CSJ a fost instituit în baza unei dispoziții semnate de președintele interimar al Curții Vladimir Timofti.

Conform dispoziției, începând cu data de 1 martie 2021 programul de lucru al CSJ începe de la orele 8:30 până la orele 17:00, iar pauza de masă este de la orele 12:30 până la orele 13:00.

Măsura este valabilă până la 15 martie 2021.

Pe 1 martie au intrat în vigoare restricțiile adoptate de CNESP privind instituirea unui regim special de activitate la nivel național, în perioada 1 – 15 martie, pentru a opri răspândirea COVID-19.

Astfel, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior în instituțiile publice şi private vor desfășura procesul de studii în regim online. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Totodată, se interzice activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură cu prezența spectatorilor.

Chiar dacă CNESP a decis ca transportul public în municipiul Chișinău să fie sistat în zilele de sâmbătă și duminică, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău anunță că transportul va funcționa în continuare la capacitate maximă, în zilele de lucru, cu respectarea obligatorie a prescripțiilor de sănătate publică.

Instituțiile publice și cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță.

CNESP a mai decis ca începând cu 5 martie persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. (Excepție fac parte: copiii până la 5 ani, conducătorii auto ai vehiculelor rutiere de transport marfar şi ai vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului).

„Conaționalii noștri care nu vor avea efectuat testul – vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin. Menționăm că aprobarea măsurilor de restricție este argumentată de sporirea incidenței, creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de teritorii clasificate în cod roșu de alertă, creșterea numărului formelor grave ale bolii, creșterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivitate a testelor la virusul SARS-CoV-2, creșterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară. Toate acestea atestă tendințe de agravare a procesului epidemic a infecției cu COVID-19 în R. Moldova”, se mai arată în nota informativă a Guvernului.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 186 447. Un număr de 3 975 de persoane au decedat în urma complicațiilor, iar 166 833 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"