NordNews
Avem ce spune

DOC | Deputații ACUM cer informații de la SIS și MAI despre expulzarea celor șapte angajați ai liceului Orizont

Mai mulți deputați ACUM solicită Serviciului de Informații și Securitate și Ministerului Afacerilor Interne să vină cu detalii privind expulzarea din țară a celor șapte angajați ai liceului „Orizont”. Documentul a fost făcut public de deputatul Alaiba că vor insista să avem claritate la acest subiect, scrie tv8.md.
„Țara noastră a expulzat ilegal un grup de cetățeni, dându-i pe mâna unui regim autoritar. Unica modalitate de a ne curăța de această rușine este să avem claritate, să recunoaștem abuzul, să cerem pedepsirea celor vinovați și să cerem iertare de la familiile îndurerate.
Dacă uităm, suntem complici. Iar un gest imediat de disociere de la acest abuz clar va fi demiterea urgentă a tuturor celor responsabili, în primul rând șefii de la SIS și MAI. În locul lor trebuie să fie numiți oameni care iubesc democrația, care țin la drepturile și libertățile omului și își vor dedica activitatea avansându-le, nu distrugându-le”, a scris Alaiba.
Deputații au trimis o interpelare cu următoarele întrebări:
1. Care era baza legală a șederii acestor șapte profesori pe teritoriul Republicii Moldova și care din aceștia au solicitat azil politic sau altă formă de protecție din partea statului Republica Moldova?
2. Când a fost luată decizia de declarare a cetățenilor străini vizați în acțiunile din 6 septembrie drept persoane indezirabile și de îndepărtare a acestora de pe teritoriul național al RM, inclusive data la care aceștia au fost înștiințați oficial de acest fapt?
3. Ce instituție (BMA sau SIS) a executat de facto decizia de îndepărtare de pe teritoriul național?
4. Colaboratorii cărei instituții au însoțit persoanele în cauză și până unde aceștia au fost însoțiți (până la frontieră, sau până în țara de origine)?
5. Ce acte de identitate dețineau cetățenii sus-menționați la punctul de trecere a frontierei naționale a Republicii Moldova și cum au trecut frontiera din punct de vedere legal?
6. Ce instituție și stat a susținut cheltuielile pentru transport și în baza cărei prevederi legale?
7. Din moment ce grupul de cetățeni turci nu au părăsit teritoriul național în mod voluntar, solicităm să ne comunicați decizia cărei instanțe naționale a fost prezentată Poliției de Frontieră de către personalul specializat care l-a însoțit și care a servit drept temei pentru expulzare.
8. Rugăm să oferiți informație oficială despre toată comunicarea instituției DVS cu Prim ministrul și Președinția Republicii Moldova la acest subiect înainte, în timpul și după expulzarea celor șapte profesori.
Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie din Moldova deja au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Decizia în acest caz este definitivă.
A doua persoană condamnată tot este profesor de limbă turcă, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În acest caz decizia nu este definitivă, avocații au atacat decizia în instanța superioară și urmează o nouă ședință de judecată.
Pe șase septembrie 2018, șapte persoane de origine turcă au fost expulzate din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.


 

2 Comentarii
  1. Eduard spune

    Sa fi fost in alt stat nici deputatii nu deschideau gura contra la pericolul contra statului.

  2. Jora spune

    Maia sandu cu m mic, dă-l bre în KZDM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"