NordNews
Avem ce spune

DOC // Deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală: La Moldasig se pregătește un atac raider

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală în legătură cu un posibili atac raider la una din cele mai mari companii de asigurări din Republica Moldova. Alaiba spune că o companie care acuma 4 ani a fost obligată de CNPF să-și vândă acțiunile pentru acțiuni concertate, acum deține un pachet majoritar. Mai mult, deputatul spune că pe 9 noiembrie persoane mascate angajate la o companie de pază au intrat în sediul central și au înlăturat conducerea de acolo punând alte persoane în funcții de conducere, scrie deschide.md

În solicitarea lui Alaiba se spune că pe „06 noiembrie 2020, a fost emisă încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani), de către judecătoarea Olesea Țurcan, pe dosarul nr. 3-2211/2020 (2-20114193-12-3-15092020-1) WESNA LTD vs. CNPF, prin care judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale CNPF cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.
Astfel judecatoarea Olesea Țurcan a anulat deciziile CNPF din 2016 luate împotriva grupului de acționari de la Moldasig care au acționat concertat, prejudiciind compania dar și statul.
„Un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig. Cum? Prin judecată. Iar stilul îmi este foarte cunoscut. E o clasică preluare ostilă – așa zis atac raider. De asemenea, știu bine nu din auzite, din experiențe din trecut că asemenea „operațiuni” nu au loc fără complicitate din interiorul instituțiilor regulatoare care au obligația să mențină ordinea, dar o fac în mod intenționat incomplet, ineficient, disproporționat”, scrie Alaiba, completând că decizia de judecată prin care au fost acordate cele 65% din acțiuni nu este publică.

Problemele de la Moldasig nu sunt noi, cele mai răsuntoare au fost în 2016, atunci când Regulatorul de pe piața asiguratorilor a obligat mai mulți acționari să-și vândă acțiunile de la companie pentru că au acționat concertat. Deciziile au fost luate în baza informațiilor difuzate de Serviciul de Informații și Securitate. 
Moldasig a figurat și în dosarul lui Veaceslav Platon, lucru pentru care acesta a și fost condamnat anterior la 12 ani de pușcărie. Însă în luna ianuarie 2020, această sentință a fost casată de magistrați iar cazul a fost expediat la reexaminare.
Potrivit datelor procurorilor din 2019 – în perioada anului 2016, Veaceslav Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile acestor companii. Banii urmau a fi sustraşi de pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de S.A. „Moldasig”.

La indicaţiile lui Platon, persoane interpuse, s-au deplasat la Bucureşti, unde au prezentat administraţiei companiei române, un procesul-verbal fals al Consiliului S.A. „Moldasig” şi alte documente perfectate cu depăşirea cadrului legal. Directorul general al companiei de asigurare din România s-a opus schimbării fictive a grupului de acţionari ai companiei de asigurări în vederea sustragerii mijloacelor financiare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"