NordNews
Avem ce spune

DOC // Din dragoste pentru automobil ar fi mințit ANI-ul. Șefa de la Spații Verzi din Bălți ar fi pus la cheltuială întreprinderea de dragul concubinului

Tradițional, la mijlocul primăverii, administratorii întreprinderilor municipale din Bălți își declară veniturile și averile la Autoritatea Națională de Integritate. Deși sunt obligați să o facă până la sfârșitul lunii martie a fiecărui an, unii funcționari publici ignoră cadrul legal. Este vorba și de Svetlana Novicova, șefa Întreprinderii Municipale „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi”.

În luna martie curent, în timp ce echipa NordNews a încercat să afle cu ce averi s-au pricopsit șefii întreprinderilor municipale din Bălți, jurnaliștii au depistat că declarațiile Svetlanei Novicova pentru anii 2021 și 2022 inclusiv, nu au fost depuse la Autoritatea Națională de Integritate, chiar dacă legislația instituției prevede expres acest lucru.

Contactată telefonic pe 25 aprilie și întrebată de ce nu respectă cadrul legal, Svetlana Novicova a negat învinuirile aduse și a declarat jurnaliștilor NordNews că, de fapt „a depus demult declarația sa de avere la Autoritatea Națională de Integritate, iar faptul că această nu e de găsit – nu e problema sa”.

Citește și: DOC// Salarii grase, mașini luxoase, case donate, dar și credite. Șefii întreprinderilor municipale din Bălți s-au „mărturisit” ANI-ului

Important de menționat că, în urma publicării materialului, în seara aceleiași zile, coincidență sau nu, dar declarațiile acesteia pentru anii 2021, 2022 – au fost făcute publice pe site-ul ANI-ului (!).

Prin intermediul platformei VreauInfo.md, care oferă posibilitatea de a face o solicitare de informație online, ne-am adresat la Autoritatea Națională de Integritate pentru a afla ce riscă șefa Î.M. „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi” pentru încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale.

 

Așa cum informațiile și documentele solicitate prin intermediul platformei VreauInfo.md sunt furnizate în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informații, pe data de 5 iunie am primit un răspuns de la ANI prin care aceștia declară că „inspectorul de integritate va iniția procesul de constatare a faptei contravenționale prevăzute la articolul 3302, alin. (1) din Codul Contravențional al RM – Încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale manifestată prin depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către persoana obligată să o depună în condițiile Legii nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și intereselor personale”.

Potrivit Codului Contravențional, Svetlana Novicova riscă să fie sancționată cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei.

Totuși, potrivit ANI, după demararea procedurii contravenționale în privința șefei Î.M. „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi”, agentul constatator „va decide asupra oportunității aplicării sancțiunii contravenționale”.

Mai mult, din răspunsul primit de la ANI, aflăm că depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale nu constituie temei pentru inițierea controlului averii.

Sub aspectul oportunității inițierii controlului averii și intereselor personale în privința persoanei prenotate, comunicăm că, depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale nu constituie temei pentru inițierea controlului. În conformitate cu prevederile art. 1 alin (2) al Legii nr.133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, prezenta lege are drept scop instituirea măsurilor de prevenire şi de combatere a îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, a stărilor de incompatibilitate, precum și a încălcării regimului juridic al restricțiilor și limitărilor.

Tot prin intermediul platformei Vreau Info, aflăm că în perioada 2021-2023, în privința Svetlanei Novicova nu au parvenit sesizări sub aspectul verificării încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale și nici nu a fost emis vreun act de constatare.

ANI poate constata încălcarea sau lipsa încălcării de către subiectul declarării a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor doar ca urmare a unui control de specialitate inițiat și realizat în condițiile legii de către inspectorul de integritate, procedură care se finisează cu emiterea unui act de constatare”, anunță Autoritatea Națională de Integritate.

Așa cum autoritățile publice, potrivit competenței ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal, am solicitat ANI-ului să ne informeze despre cine se face responsabil de verificarea depunerii sau nu a declarației (de avere și interese personale) în termenii limită a subiecților declarării, cum ar fi și șefa Întreprinderii Municipale „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi”.

Potrivit reprezentanților ANI, „verificarea declarațiilor de avere și interese personale are loc odată cu expirarea termenului de depunere, dar și verificarea acestora este identificată aleatoriu, în funcție de factorii de risc, de corupție, de vulnerabilitatea subiecților declarării și de criteriile aprobate de Consiliul de Integritate”.

Începând cu anul 2019, după expirarea termenului de depunere a declarațiilor, inspectorii de integritate au efectuat verificarea declarațiilor anuale ale subiecților declarării conform Ordinelor conducerii ANI. În perioada prenotată, în lista categoriilor subiecților declarării ale căror declarații erau supuse verificărilor nu s-au regăsit conducătorii organizațiilor publice din care face parte și Svetlana Novicova. […] În final conchidem că, până la moment, în cancelaria ANI nu au fost înregistrate careva sesizări depuse de persoane fizice sau juridice prin care să fie semnalată admiterea de către Svetlana Novicova a abaterilor de la prevederile cadrului legal care reglementează depunerea declarațiilor de avere și interese personale”, conchid specialiștii din cadrul ANI.


Cine este Svetlana Novicova și ce averi declară

De mai bine de 12 ani, Svetlana Novicova exercită funcția de director al Î.M. „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi”.

Activitatea de bază а întreprinderii este amenajarea spațiilor verzi de folosință generală, întreținerea lor, inclusiv următоаrеlе obiecte :

1.Parcurile, scuarurile;

2.Spații verzi de folosință generală, spații verzi pentru odihnă şi agrement, spații verzi din cuprinsul arterelor de circulație, bulevarde, раrсuri-рăduri, plantații de protecție;

З. Stațiile de salvare;

  1. Моnumеntе аlе patrimoniului cultural;
  2. Наvuzul оrășеnеsс.

Potrivit ultimei declarații depuse pe data de 25 aprilie curent la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Svetlana Novicova declară că a obținut în anul 2022 un salariu cumulativ de 236.427 de lei. Mai mult, administratoarea întreprinderii a beneficiat și de pensie în valoare de 60.378 de lei.

Tot din documentul depus tardiv la ANI, aflăm că Svetlana Novicova este proprietara unui apartament obținut în 1999, bunul imobil având o suprafață de 66,5 m.p., valoarea acestuia fiind estimat la 101.975 de lei, adică puțin peste 5300 de euro.

Totodată, Novicova declară că are în proprietatea sa un garaj cu o suprafață de 34 m.p., bunul imobil fiind procurat în 2020 contra sumei de 57 de mii de lei, adică ½ din valoarea apartamentului în care locuiește.

Important de menționat este faptul că, Svetlana Novicova nu declară că ar fi proprietara unui autoturism, or că ar avea un contract de comodat auto, asta în condițiile în care a fost observată, în repetate rânduri, la volanul unui autoturism de model Hyundai Creta.

Potrivit site-urilor specializate în vânzarea-cumpărarea autoturismului, valoarea de piață a unei astfel de mașini variază între 12 și 16 mii de euro.

Potrivit unor surse avizate, proprietarul de facto al automobilului, începând cu anul 2020, ar fi Serghei Ostapov, șef al Secției Nefrologie și Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Bălți. Aceleiași surse ne-au declarat că bărbatul ar fi concubinul Svetlanei Novicova, informație pe care, conform Legii Nr. 133 din 17.06.2016 privind declararea averii și a intereselor personale, Svetlana Novicova era obligată să o declare la ANI, în contextul în care noțiunea de concubin se definește expres ca:

Concubin – partenerul împreună cu care subiectul declarării a conviețuit și a deținut, a folosit sau a dispus în comun de unul sau mai multe bunuri în anul fiscal precedent, fără încheierea căsătoriei. Se prezumă că au calitatea de concubin/concubină persoanele care, pe parcursul anului fiscal precedent, au locuit împreună cel puțin 183 de zile”.

Echipa NordNews a încercat să discute cu Serghei Ostapov pentru a obține un comentariu vizavi de acest subiect.

„Confirm că acest autoturism este proprietatea mea. Referitor la întrebarea dumneavoastră vă declar că mașina am dat-o în chirie Întreprinderii Municipale „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi”, am făcut un contract în acest sens, ca persoană fizică și întreprinderea ca persoană juridică. Sincer să vă spun, nu țin minte exact când am făcut acest lucru, dar aproximativ e vorba de anul 2019. Nu pot să vă spun nici cine exact se folosește de acest autoturism. […]Este cineva care să dea un obiect în chirie și să nu aibă un venit? […] Am avut și eu interesul meu”, a declarat Serghei Ostapov, șeful Secției Nefrologie și Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Bălți.

Șeful Secției Nefrologie și Hemodializă din cadrul SC din Bălți a evitat să ne spună dacă s-ar afla în careva relații de concubinaj cu Svetlana Novicova.

„Mă cunosc cu doamna Novicova, dar haideți să terminăm discuția. Scuzați-mă, dar dacă am așa o posibilitate, nu vă răspund la întrebare. Eu mașina nu i-am dat-o în chirie personal doamnei Novicova, ci întreprinderii, este contract. Vorbiți cu ea”, a conchis Serghei Ostapov.

Am mers la Î.M. „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi” pentru a discuta cu administratoarea întreprinderii, dar vice-directoarea instituției, Marina Chinișiuc, ne-a declarat că Svetlana Novicova se află în concediu.

Contactată telefonic, Novicova a refuzat să răspundă la întrebări pentru a ne spune de ce circulă cu mașina care ar fi arendată de întreprinderea pe care o conduce și de ce a fost necesar semnarea unui asemenea contract.

„Eu mă aflu în concediu și cu jurnaliștii NU discut”, a spus șefa Î.M. „Amenajarea teritoriului şi spații verzi Bălţi”.

Redacția portalului de știri NordNews.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în acest material.


Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"