NordNews
Avem ce spune

DOC// Dodon și consilierii săi vor primi 560 de mii de lei la încheierea mandatului. Dacă în 2 luni nu va avea un job, va mai primi o indemnizaţie

Igor Dodon va beneficia, la sfârșitul mandatului de președinte al R. Moldova, de o indemnizație unică de 39.000 de lei din suma de 560.000 lei prevăzută în bugetul de stat pentru 2020. Dacă după 2 luni de la încetarea mandatului nu va avea un loc de muncă, acesta va beneficia de încă o indemnizaţie, însă, mai mică decât prima. Deocamdată nu se știe dacă acesta va lua banii și ce va face cu ei, întrucât purtătoarea de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, ne-a spus că „decizia o vom cunoaște la momentul cuvenit”, scrie zdg.md

În 2019 Ministerul Finanțelor a inclus în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 cheltuieli de 560.000 de lei drept indemnizații pentru personalul Aparatului președintelui.

În decembrie anul trecut, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, motiva că suma a fost preconizată pentru achitarea indemnizațiilor a 15 persoane, dintre care 39.000 de lei conform calculelor vor revin funcției de președinte.

„Conform datelor pe care le deține ministerul Finanțelor, în Aparatul președintelui ar fi 14 persoane care conform legii beneficiază de astfel de indemnizații, în cazul încetării mandatului corespunzător. Deci, în afară de președintele țării, sunt 12 consilieri și doi angajați ai Cabinetului președintelui”, a spus Sergiu Pușcuța.

Indemnizațiile sunt acordate în baza Legii nr. 199 din 16.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică. Legea stipulează că la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare sau eliberare din funcţie, persoana cu funcţie de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie unică egală cu 2 salarii ale funcţiei, dacă legea specială ce reglementează activitatea acestei persoane nu prevede un alt cuantum al indemnizaţiei.

În aceeași lege este scris că dacă după 2 luni de la încetarea mandatului persoana cu funcţie de demnitate publică nu este încadrată în câmpul muncii, ea beneficiază de o indemnizaţie egală cu un salariu al funcţiei.

Întrebată de ZdG dacă Igor Dodon va lua indemnizația și ce va face cu ea, purtătoarea de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, ne-a spus că „decizia o vom cunoaște la momentul cuvenit”.


Mandatul lui Igor Dodon expiră la 23 decembrie curent.

În proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 au fost prevăzute 3,5 milioane de lei pentru activitatea Președinției, de două ori mai mult decât a avut Igor Dodon în primul său an de mandat.

Printr-o modificare operată în luna aprilie 2020 bugetul Aparatului Președintelui pentru anul 2020 a fost micșorat cu 3,5 milioane de lei din cele 35 de milioane de lei planificate pentru întreținerea clădirii instituției, deplasări și alte cheltuieli. Tăieri au fost operate la „Servicii de reparații curente”, „Formare profesională”, „Active nefinanciare” și „Ajutoare bănești”, însă nu s-a modificat nimic la capitolul indemnizații.

Captură de ecran din 2020-1… by Ziarul de Gardă

În declarația declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, Igor Dodon declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei lunar, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media” SRL, a obținut anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33.000 de lei lunar.

Ca și în declarațiile din ultimii ani, familia Dodon declară un teren intravilan și o casă de locuit, ambele dobândite în anul 2013, precum și creditul de 1.477.000 lei contractat de șeful statului în același an.

În continuare, familia prezidențială nu declară niciun automobil.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata