NordNews
Avem ce spune

DOC // Dumitru Pulbere, ex-consilierul lui Dodon, eliberat din funcția de membru al CSP. Maia Sandu a semnat decretul

Fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, își încheie mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele R.Moldova, Maia Sandu, scrie deschide.md

Totodată, șeful statului a dispus crearea a unei Comisii pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP din rândul societății civile, desemnat de președintele R.Moldova.

De menționat că Dumitru Pulbere a fost numit în funcția de membru al CSP la data de 6 februarie 2018 printr-un decret al lui Igor Dodon.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Procurorilor este constituit din 15 membri. Din Consiliul Superior al Procurorilor fac parte de drept Procurorul General, procurorul-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia, președintele Consiliului Superior al Magistraturii , ministrul justiției, președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului. Cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor sunt aleși de către Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor în funcție, prin vot secret, direct și liber exprimat, iar alți patru membri ai Consiliului Superior al Procurorilor sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul de către Preşedintele Republicii, unul de către Parlament, unul de către Guvern şi unul de către Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Precizăm că pe parcursul a mai multor ani, Dumitru Pulbere a fost considerat ca fiind o persoană apropiată actualului lider al PSRM Igor Dodon. Acesta a condus Comisia pentru reforma constituțională, creată de Dodon în vara anului 2020, dar și a fost președinte al Comisiei pentru constituționalitate și drepturile omului din cadrul Consiliului societății civile pe lângă președintele R.Moldova, creat de liderul socialiștilor în 2017.

Dumitru Pulbere a deținut funcția de judecător în cadrul Înaltei Curți în perioada 2001-2013. În perioada 2007-2011 a condus CCM.

Decret privind incetarea de drept a mandatului de membru al CSP by Nicolai Coşeru on Scribd

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata