NordNews
Avem ce spune

DOC // După 9 ani de așteptări, în sfârșit, municipiul Bălți ar putea avea un statut special

După 9 ani de așteptări, în sfârșit, municipiul Bălți ar putea avea un statut special. Cu o inițiativă legislativă în acest sens au venit deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Grosu și Boris Marcoci, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Este vorba de Legea cu privire la Statutul municipiului Bălți, lege promisă și de guvernările anterioare, începând cu anul 2012.

„Probabil, cunoașteți că o bună dezvoltare a unui oraș este garantată de un management  administrativ și financiar eficient.  Astfel, potrivit noului cadru legal, impozitul pe venit al persoanelor fizice va rămâne la Bălți, în totalitate, adică în proporție de 100 %. Iar impozitele pe venit a persoanelor juridice va fi transferat în proporție de 50 % în caznaua municipalității. Însă, în cazul în care legea cu privire taxa pentru exploatarea drumurilor va fi modificată, atunci am putea să avem și aici 100 %. O mare problemă pentru locuitorii din orașul pe care îl reprezentăm sunt drumurile. In acest sens, propunem ca 50% din defalcările de la taxa pentru folosirea drumurilor să rămână orașului”, a declarat deputatul Boris Marcoci.

Liliana Grosu a adăugat că este foarte important de a institui un mecanism separat de colectare a taxelor locale, pentru că, în prezent, acestea sunt percepute de  instutiile fiscale, care nu au dat un randament necesar la perceperea lor.

„Vreau să vă vorbesc despre un aspect, prin care se propune a introduce delimitarea între competențele primarului, în special, cele proprii și cele delegate. Astfel, competențele proprii să fie împărțite în: obligatorii și voluntare. Această delimitare va permite, ba chiar va asigura acoperirea financiară necesară pentru realizarea tuturor competențelor administrației publice locale”, a spus deputata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata