NordNews
Avem ce spune

(DOC) Episodul I. Afaceri în umbra politicii. Deputați și polițiști, implicați în circuite economice ilegale

Un grup de cetățeni care au investit peste 15 milioane de lei  în construcția a două blocuri de locuit de pe bulevardul Dacia din Chișinău, încă în anul 2007, n-au ajuns să devină proprietarii apartamentelor. Mai mult, ei ar fi fost obligați de o bancă comercială, prin diverse metode, să achite suplimentar pentru a-și vedea locuința gata, chiar dacă au plătit aproape 100 de procente din valoare ei. Potrivit clienților companiei imobiliare, în spatele acestor fărădelegi ar fi stat un grup de escroci, protejați de Vladimir Vitiuc (deputat PDM), Constantin Botnari (fost deputat PDM), Gheorghe Cavcaliuc( fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție) și un grup de procurori.

În aprilie 2007, între Societatea pe acțiuni (SA) „Covis”, în calitate de benificiar, Societatea cu răspundere limitată (SRL) „Maconst-Prim”, în calitate de Executor (companie responsabilă de construcția blocurilor) și Societatea cu răspundere limitată (SRL) „Vis-Urban”, în calitate de investitor, a fost încheiat un contract de parteneriat, obiectivul căruia a fost construirea complexului locativ, cu un număr total de 135 de apartamente, amplasat pe bulevardul Dacia 60/12 din Chișinău.

Cei 120 de clienți au fost informați despre faptul că blocurile locative, fiind două la număr, urmau să fie date în exploatare în luna martie 2009, dar n-a fost să fie. În 2014, un grup format din 29 de clienți au aflat că compania SRL „Vis-Urban”, nu-și va onora angajamentele față de ei. Motivul principal a fost  că „Vis-Urban”a acumulat datorii față de unii prestatori de servicii, bănci și alte entități economice. Pe acest caz și nu doar a fost intenta un proces penal.

Vedeți aici ordonanța emisă de procuror

 

 

Ordonanta Procurorului

 

Potrivit plângerii adresate, în ianurie 2020, Procurorului General al Republicii Moldova – Alexandru Stoianoglo, o parte dintre apartamente au fost puse gaj la Banca Comercială „EXIMBANK”. Totodată, mai multe apartamente achitate de investitori, au fost înregistrate pe SA„Covis”. Mai mult, pe lângă problemele cu banca, viitorii proprietare ai locuițelor au fost nevoiţi să achite suplimentar câte 50-100 de euro pentru fiecare metru pătrat (m.p), dacă doreau să-și vadă locuințele gata.

 

Complexul Locativ Aeroport
Complexul Locativ „Aeroport”

 

În consecință, oamenii afirmă că sunt victimele unei grupări criminale, condusă de Andrei Ciauș, administratorul și fondatorul SRL-ului „Imperiul Juridic”, firmă care a fost angajată de către „EXIMBANK”, să reprezinte interesele instituției financiare în cadrul proceselor de insolvabilitate, unde banca are datorii (creanțe) validate.

PLINGERE PG-A.stoianoglo 24…

 

 

Cum clienții SRL „Vis Urban” au ajuns datori „EXIMBANK”

În anul 2014, „EXIMBANK” pentru a evita falimentarea, și-a vândut datoriile neperformante unei companii italiene „Veneto Banca”  S.p.A., pe care de ani buni doar o reprezenta în țara noastra, nu ca subdiviziune, ci ca partener al acesteia. Prin urmare, instituția financiar-bancară din Italia a cumpărat contra unei sume de peste 642 de milioane de lei datoriile „EXIMBANK”.

Tot în această perioadă, administratorul SRL-ului „Vis-Urban”, Vitalie Cojocaru, s-a adresat instanței de judecată cu cererea de pornire a procesului de insolvabilitate față de întreprinderea fondată, fară a-și înștiința clienții. În acest sens, în urma hotărârii emise de către Curtea de Apel Chișinău, Petric Ruslan a fost numit în calitate de administrator al insolvabilității, care din spusele clienților este nașul lui Andrei Cojacaru, rudă cu administratorul inițial al firmei ipotecare „Vis-Urban”. În același timp, printr-o altă Încheiere a Curții de Apel Chișinău, a fost aprobată așa zisul plan de restructure a companiei, și numit în funcție de administrator Nicolae Gavriș.

Aceștia, împreună cu reprezentanții băncii, au validat suma de 58 miloane de lei ca datorie (creanță) garantată băncii. Acest lucru a fost posibil prin validarea “legitimă” a Instanței de Judecată, în urma căreia SRL-ul „Vis-Urban” a devenit garant prin ipotecă pentru cele trei creditele acordate de „BC Eximbank Gruppo Veneto Banca” pentru SRL „Maconst-Prim” în anii 2006, 2007 și  2008, suma contractelor fiind de aproximativ 26 miloane lei. Mai mult, drept garanție reală a servit bunul imobil, fiind vorba de blocurile locative  pe care le construia SRL „Vis-Urban”.

Așadar, banca a fost validată și înregistrată în tabelul datoriilor (creanțelor) al SRL-ului „Vis-Urban” cu suma de 58 milioane de lei, în pofida faptului că compania sus menționată nu a primit de la bancă nici un leu, creditul fiind acordat SRL-ului „Maconst-Prim”. Acest credit neperformant fiind inclus în unul din contractele de cumpărare a datoriilor „EXIMBANK”. Documentul de cesionare a creanțelor a fost semnat pe 17 decembrie 2014. Astfel datoriile „Maconst-Primul-ui” față de „EXIMBANK”  au fost transferate grupului Italian „Veneto Banca”, iar despre „Vis-Urban” în aceste contracte de cesiune a creanțelor nici pomină. În pofida acestui fapt, „Vis-Urban” și clienții acestuia sunt supuși presiunilor directe/indirecte din partea administrației. În consecință, oamenii au început să plătească pentru finalizarea construcției. Însă, banii veneau pe conturile „EXIMBANK”, dar nu a companiei italiene, care a cumpărat datoriile companiei SRL „Maconst-Prim”, angajată de „Vis-Urban” să execute lucrările de construcție a complexului locativ „Aeroport”.

 

Contract de cesiune a datoriilor Maconst-Prim semnat în data de 17 decembrie 2014.

Contract de Cesiune a Dator…

 

Pentru ași recupera investițiile, clienții „Vis-Urban” au decis să apeleze la justiție,  pentru a face dreptate în acest caz. Este și cazul a 29 de clienți care au solicitat serviciile avocatului Alexandru Grosu.

Astfel, aceștia au depus numeroase plângeri la Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și CNA:

  1. Plângere către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din 12.2016, privind: vânzările duble prin încheierea contractelor de investiții și contractelor de ipotecă cu BC „Eximbank”, asupra aceleași bunuri imobile, încheiate de către mebrii familiei Cojocaru și în privința acțiunilor ilegale și frauduloase ale administratorilor insolvabilității SRL „Vis-Urban” – Petric Ruslan, Nicolae Gavriș, care au validat datoriile (creanțele) inexistene la BC „Eximbank”.
  2. Plângere către Procurorul General (Eduard Harunjen) din 02.2017,privindvânzările duble prin încheierea contractelor de investiții și contractelor de ipotecă cu BC „Eximbank” asupra aceleași bunuri imobile, încheiate de către mebrii familiei Cojocaru, și anularea Ordonanței procurorului de la Procuratura Anticorupție de refuz în începerea urmării penale și clasarea procesului penal în privința membrilor familiei Cojocaru.
  3. Plângere către Procurorul General (Eduard Harunjen) din 03.2017, împotriva Ordonanței din 2016 emisă de procurorul Corneliu Moraru, prin care sa dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Mihail Botea, care a activat ca administrator la SRL „Vis-Urban”.
  4. Plângere către Procurorul General (Eduard Harunjen) din 03.2017, privind evaziunile fiscale, validările ilegale a datoriilor (creanțelor) BC „Eximbank”, reprezentată de Andrei Ciauș prin SRL „Imperial Juridic”.
  5. Plângere către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din 03.2017, privind evaziunile fiscale, validările ilegale a datoriilor (creanțelor) BC „Eximbank”, reprezentată de Andrei Ciauș prin SRL „Imperial Juridic”.
  6. Plângere colectivă către Procurorul-Șef al Procuraturii Anticorupție (Viorel Morari) , din 10.2018, privind acțiunile ilegale ale reprezentanților BC „Eximbank”, privind colectarea și urmărirea creanțelor (creditelor neperformante) care au fost cesionate instituțiilor bancare și statale din Italia.

Contactat telefonic de către jurnaliștii NordNews, avocatul Alexandru Grosu, care reprezintă drepturile clienților-petiționari, ne-a comunicat că organele de resort, într-un fel sau altul, ignoră plângerile depuse de clienții săi. Totodată, acesta ne-a informăt că personal a fost ținta unor presiuni și intimidări, toate în calitate de răzbunare împotriva activității sale profesionale. Astfel, la 30 aprilie 2019, în domiciliul familiei Grosu a fost o tentativă de pătrundere forțată a ușii apartamentului, lacătul căreia a fost parțial deteriorat. Mai mult, la 19 mai aceluiași an, persoane neindetificate au incendiat intenționat automobilul acestuia, dar și autoturismul soției sale. În acest sens, Alexandru Grosu a depus mai multe cereri la Procuratura Generală a R.Moldova.

 

 

 

Rolurile lui Vladimir Vitiuc, Gheorghe Cavcaliuc și Andrei Ciauș

 

Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, jurnaliștii NordNews au aflat că doi din clienții (avocatului) SRL-ui „Vis-Urban”, persoane apropiate Partidului Democrat din Moldova (PDM) s-au adresat în repetate rânduri la conducerea de vârf al PDM-lui, pentru a-i ajuta să rezolve acest caz. Aceștia le-au dat de înțeles că, situația creată este una delicată, precum că sunt implicați unii membri de partid, este vorba de deputații Vladimir Vitiuc, Constantin Botnari și fostul șef al Inspectoratuluio General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc și un grup de procurori, care ar avea legături cu reprezentații  BC „Eximbank” (Andrei Ciauș). Păgubașii ne-au mai spus că Vitiuc era “curatorul” pe domeniul insolvabilității și grupului criminal, care în baza unei activități permanente și bine organizate, având influența asupra judecătorilor își promova prin hotărâri judecătorești, în mod sistematic, interesele economico-financiare.

Ne-au spus că treaba-i delicată și aici sunt implicate mai multe figuri importante: Vitiuc, Damir, Botnari și Cavcaliuc.

 

Vladimir Vitiuc (PDM)

De menționat că, deputatul PDM Vladimir Vitiuc, originar din municipiul Bălți  ar avea afaceri comune cu Andrei Ciauș, reprezentantul  EXIMBANK, în procesele de insolvabilitate. Potrivit extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, Vitiuc și Ciauș  sunt cofondatorii companiei SRL  „SOLAR ENGINEEERING”. Cota fiecăruia fiind de 10 %.

Paradoxal, dar din anul 2013 până în anul 2017, Vladimir Vitiuc a avut deschis un cont bancar la  „EXIMBANK”. Acest lucru este indicat în declarațiile sale de avere și interese personale ale deputatului depuse la Autoritatea Națională de Integritate. Am încercat să obținem un comentariu din partea democratului Vitiuc, însă fără rezultat. Precizăm că, numele lui Vladimir Vitiuc figurează în dosarul penal de corupere a deputaților PCRM, în toamna anului 2015, intentat la Procuratura Anticorupție. Oricum, redacția NordNews îi oferă parlamentarului dreptul la replică.

 

 

Declarațiile de avere și in…

 

Pentru a evita orice speculații, ziariștii portalului nostru l-au contactat și pe Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef adjunct IGP, pentru a afla poziția acestuia și implicarea persoane date în acest caz. Însă, discuția dintre jurnalistul Dumitru Pelin și Gheorghe Cavcaliuc s-a încheiat cu intimidări și amenințări. Mesajul fostului colonel de poliție a ajuns în atenția mai multor misiuni diplomatice, acreditate în Republica Moldova, este vorba de ambasadele Statelor Unite ale Americii și Delegației Uniunii Europene.

Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef adjunct IGP

Vă prezentăm  un fragment din acest dialog.

-Ați sta în spatele unei grupări criminale, formată din Andrei Ciauș, Balan, Dorin Damir, Vladimir Vitiuc și Constatin Botnari. Am ținut de bon ton să vă telefonăm, să vă întrebăm ce se întâmplă până la urmă?

-Dumitru, două întrebări. Idee n-am cine sunt companiile acestea și aberațiile care vin. Vreau să întreb două lucruri: prima, ce probe au adus în afară de declarații?

– Ei spun că au informații competente, relevante, precum că..

– A doua întrebare: Tu unde lucrezi acum?

– La NordNews.md

– Cine îți plătește salariul?

– Mie îmi plătește..Noi din granturi trăim.

– Dumitru, îți recomand să nu te bagi în toate mizeriile acestea de la patronii tăi care-ți dau salariu și comenzile acestea.Pur și simplu îți recomand..Eu sunt o persoană corectă, cât am activat m-am ghidat de lege, și am activat conform legislației. De aceea, dacă sunt careva lucruri, eu sunt gata să răspund pentru ele, dar dacă sunt aberații și comenzi, inclusiv politice de la patronii care îți achită ție salariu ca să facă diferite știri..nu prima oara deja pe site-ul vostru de știri..cum ați făcut-o dată trecută când din postarea unei persoane despre care voi spuneați, nu figura absolut și nu apărea numele lui Cavcaliuc, dar a apărut pe site-ul vostru..

– Noi l-am telefonat..

– Dumitru, este regretabil. Dacă sunteți presă, fiți presă obiectivă, dacă nu, nu fiți presă de bulevard, nu-i corect. Pur și simplu nu-i corect. Mie îmi place să fiu corect, și voi tot ar trebui să fiți corect. Tu ești tânăr, trebuie să înțelegi că azi primești salariul de la cel care-ți dă comenzile acestea, dar mâine trebuie să mergi să te angajezi la serviciu. Dacă o să fii legat de comenzi, de lucruri urâte, pe care ți le dă patronul astăzi, nu știu care o să fie viitorul tău Dumitru. Ești băiat tânăr, trebuie să fii corect. De asta și te-am întrebat, primul lucru ce te-am întrebat, sunt probe, nu știu, ceva..înafară de faptul că Cavcaliuc. Eu de exemplu, multe ce am auzit de tine Dumitru, în troleibuz, în altă parte ..în care s-au spus lucruri foarte urâte despre tine. Să le public?

-Ar fi interesant.

– Eu te chem, așa puțin-puțin, dacă tu ești ziarist și încă o persoană tânără, și apelez la conștiința ta, la morala ta de jurnalist. Dacă sunt probe, concrete materiale, eu sunt gata să răspund ție la întrebări , la organele de drept, și așa mai departe. În cazul în care cineva vrea ca de obicei, ca numele lui Cavcaliuc să fie amestecat în orice tip de scandal, doar că cineva dorește, patron care îți plătește ție salariul sau altcuiva, regretabil, regretabil. Am o rugăminte, baieți, dacă sunt subiecte de discutat și sunt întrebări cum am spus, puneți numele. Dar dacă cineva pur și simplu dorește ca să fie numele lui Cavcaliuc undeva ca să fie m-ai scandalos, nu-i corect. Pur și simplu nu-i corect.

– Am înțeles. Încă o întrebare, aici figurează precum că dumneavoastră ați fi, nu știu, adevărat/fals, rudă sau cumătru cu Andrei Ciauș, un reprezentant al Eximbank-ului.

– Eu idee n-am cine e omul acesta. Idee n-am. N-am nici o rudă, cumătru în sistemul bancar. Idee n-am cine este persoana, cum ai spus tu numele și familia. Spun la modul cel mai sincer. Documentați-vă. Nu publica prostește ceea ce ți-au dat ție comandă, dar verifică!

 

De asemenea, am reușit să obținem o reacție din partea lui Andrei Ciauș, care a justificat acțiuinile „EXIMBANK”, care ar fi fost legale.

A fost conform procedurii planului, votat și de către investori, câte 50 de euro, dar nimeni nu a impus, nici Graviș, nici Ciauș. Banca tot a achitat 50 de euro pentru m.p la apartamentele gajate la bancă.

Din păcate, n-am reușit să obținem un comentariu relevant din partea lui Andrei Ciauș, referitor la acuzațiile clienților SRL „ Vis-Urban”, care invocă că compania tampon, care reprezenta interesele „EXIMBANK” ar fi primit de la fiecare datorie recuperată 7 %, iar o  parte din banii obținuți erau transferați pentru finanțarea Partidului Democrat din Moldova.

1 Comentariu
  1. […] NordNews.MD scria atunci că potrivit clienților companiei imobiliare, în spatele acestor fărădelegi ar fi stat un grup de escroci, protejați de Vladimir Vitiuc (deputat PDM), Constantin Botnari (fost deputat PDM), Gheorghe Cavcaliuc( fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție) și un grup de procurori. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"