NordNews
Avem ce spune

DOC | Guvernarea încalcă grav constituția, când interzice moldovenilor din diasporă să voteze cu buletine de identitate

Avocatul Poporului a depus o sesizare Curții Constituționale prin care a cerut examinarea constituționalității unui articol din Codul Electoral care interzice moldovenilor din diasporă votarea în baza buletinului de identitate și a actelor expirate. Sesizarea a fost depusă la 10 ianuarie, iar purtătorul de cuvânt al Curții Constituționale a spus că va reveni cu informații privind data când va fi examinată, scrie tv8.md.
Potrivit sesizării, Mihail Cotorobai a cerut Înaltei Curți să se expună și să decidă asupra constituționalități sintagmei „în secțiile de votare constituite peste hotarele țării” din art.58 alin.(3) lit. c) din Codul Electoral.
– art.58 alin. (3) din Codul electoral, în măsura în care acesta interzice votarea în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat, însă care permit identificarea alegătorului în Registrul de Stat al Alegătorilor.
Potrivit articolului dat din Codul Electoral, în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova alegătorii pot vota exclusiv în baza pașaportului și a livretului de marinar. Avocatul poporului afirmă că prin această normă, implicit, se interzice cetățenilor Republicii Moldova să voteze în aceste secții de votare cu buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu sau cu buletine sau pașapoarte expirate.
Astfel, Cotorobai consideră că interdicția pentru cetățenii R. Moldova de a vota în secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova în baza buletinului de identitate, buletinului de identitate provizoriu sau a buletinului sau pașaportului expirat este contrară art. 38 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova, deoarece reprezintă o interdicție a dreptului de vot. De asemenea, această interdicție instituie un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferențiat nu poate fi justificat și este contrar art. 16 alin. (2) din Constituție. De asemenea, această restricție contravine legii și, implicit art. 54 alin. (2) din Constituție, susține Avocatul Poporului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata