
O serie de e-mailuri oficiale dintre fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și fostul ambasador al R. Moldova în Japonia, analizate de ZdG, scot la iveală interesele de milioane din jurul contractului de consultanță pentru implementarea creditului japonez în valoare de 18,7 milioane de dolari, semnat de autorități la mijlocul lunii februarie.
Discuțiile dintre cei doi oficiali, presărate cu amenințări voalate din partea ambasadorului, arată că reprezentantul Ministerului s-a opus cooptării ginerelui ambasadorului în calitate de consultant local pentru implementarea creditului, fapt ce a provocat nemulțumirea diplomatului cu interese în agricultură, dar și întârzierea semnării contractului. Miza acestor discuții era una enormă – peste jumătate de milion de euro.
Creditul japonez care a provocat schimburile tăioase de emailuri dintre cei doi oficiali urmează să fie gestionat de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, instituție publică în care fostul ambasador al R. Moldova în Japonia a deținut, cu mici pauze, funcția de director tehnic în ultimele două decenii. În toată această perioadă, instituția de stat s-a transformat într-o afacere privată, cu implicarea unui cerc îngust de persoane cu interese în agricultură, care au deținut și diverse funcții de conducere la stat.
Pe 15 februarie curent, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și compania Japan International Cooperation System (JICS) au semnat un contract de consultanță pentru asistență în implementarea creditului acordat R. Moldova de către guvernul Japoniei pentru modernizarea tehnicii și echipamentelor agricole.

Serviciile de consultanță vor fi acordate Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), cu scopul de a valorifica și implementa eficient creditul preferențial acordat de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) Guvernului R. Moldova în cadrul proiectului „Modernizarea mașinilor și a echipamentului agricol din Republica Moldova” (proiectul „MAME”).
Acordul de credit preferențial a fost semnat în iunie 2020, la Tokyo, de către ambasadorul R. Moldova în Japonia, Vasile Bumacov, și prim-vicepreședintele JICA, Yamada Junichi. Acordul prevede oferirea de către guvernul japonez, prin intermediul JICA, a unui credit în valoare de circa 18,7 milioane de dolari pentru a facilita accesul agricultorilor la achiziționarea tehnicii agricole și a echipamentului post-recoltare. Creditul va fi acordat pe o perioadă de 40 de ani, cu o dobândă de 0,1% şi o perioada de grație de 12 ani.

Ginerele ambasadorului Bumacov, propus ca expert local. MADRM semnalează un posibil conflict de interese
Conform versiunii inițiale, din aprilie 2020, a contractului de consultanță trimis de JICS către Unitatea de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterii Producției Alimentare (UIAPCPA), predecesoarea ADMA, la secțiunea Project Management Specialist (specialist în managementul de proiect) figura Dan Prisacaru, ginerele lui Vasile Bumacov.
Conform documentului, cheltuielile lunare legate de contractarea lui Dan Prisacaru constituiau, la cursul valutar de la acea dată, 170,5 mii de lei, echivalentul a 8,5 mii de euro. În total, pentru șase ani de contract (72 de luni), cheltuielile JICS pentru contractarea lui Dan Prisacaru urmau să constituie 12,2 milioane de lei, echivalentul a 611 mii de euro.
Cheltuieli Consultant Local… by Ziarul de Gardă
După ce JICS a înaintat oferta în care, în calitate de consultant local, figura Dan Prisacaru, reprezentanții MADRM au semnalat existența unui posibil conflict de interese, dat fiind faptul că socrul lui Prisacaru, ambasadorul Vasile Bumacov, fusese implicat de la bun început în acest proiect.

Materialul integral poate fi citit AICI.