NordNews
Avem ce spune

DOC// În unele localități din nordul R. Moldova încă e întuneric. Cine dintre autoritățile raionale au luat apă în gură

În secolul XXI, problema iluminatului stradal încă există în mai multe localități din Republica Moldova. Unele autorități locale depun efort pentru a îmbunătăți infrastructura satelor sau orașelor, prin scriere de proiecte și atragere de fonduri, iar altele așteaptă, când li se vor aloca suficienți bani din bugetul de stat. Echipa Nordnews a încercat să afle câți bani au primit în ultimii ani raioanele din nordul Republicii Moldova pentru construcția iluminatului stradal în localități, dar și care sunt resursele pentru anul curent. Am solicitat informație de interes public prin intermediul platformei VreauInfo.md cu privire la iluminatul stradal, de la autoritățile din Bălți și cele 11 raioaneBriceniEdinețDondușeniDrochiaFăleștiFloreștiGlodeniOcnițaRîșcaniSîngerei și Soroca. Cu un răspuns au venit doar autoritățile din Bălți, Drochia și Sîngerei.

Prin intermediul platformei VreauInfo.md, care oferă posibilitatea de a face o socilitare de informație online, am reușit să obținem unele răspunsuri de la autoritățile locale din Bălți.

INTREBARI - BALTI

Potrivit reprezentanților primăriei municipiul Bălți, în anul 2022, pentru iluminatul stradal au fost alocate mijloace financiare în sumă de 6.120,5 mii de lei, dintre care 5.020,5 mii de lei pentru cheltuieli curente (deservirea rețelelor) și 1.100 lei pentru cheltuieli capitale (elaborarea documentației tehnice și extinderea rețelelor).

Conform raportului ÎM „Direcția de construcții capitale comanditar unic mun. Bălți” din 24 februarie 2022, mai multe străzi din Bălți sunt încă în întuneric. Răspunsul complet îl atașăm mai jos.

1

2

3

În anul 2021, Consiliul Raional Drochia a alocat mijloace financiare în suma de 700 mii de lei pentru implementarea proiectelor ce țin de iluminarea stradală a localităților:

– 300 mii de lei comunei Hăsnășenii Noi

– 250 mii de lei comunei Baroncea

– 50 mii de lei comunei Palanca

– 100 mii de lei satului Antoneuca

Potrivit aceluiași raport, 11 unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi din raionul Drochia – or. Drochia, s. Antoneuca, s. Drochia, c. Fîntînița, c. Hăsnășenii Noi, s. Miciurin, s. Moara de piatră, c. Palanca, c. Pervomaiscoe, c. Șuri, s. Zgurița – sunt iluminate în proporție de 90-100%.

Unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi din raionul Drochia: c. Baroncea, s. Chetrosu, c. Cotova, s. Dominteni, s. Gribova, s. Hăsnășenii Mari, s. Maramonovca, s. Mîndîc, s. Nicoreni, s. Ochiul Alb, s. Pelinia, c. Petreni, s. Popeștii de Jos, s. Popeștii de Sus, s. Sofia, c. Șalvirii Vechi, s. Țarigrad, sunt iluminate în proporție de 10-90%.

În raionul Drochia nu sunt localități în care iluminatul stradal lipsește, se mai arată în răspunsul autorităților.

DROCHIA

Consiliul Raional Sîngerei ne-a informat că în anul 2020, 17 localități au fost iluminate stradal din bani alocați din bugetele locale și prin susținerea Consiliului raional în sumă de 278,1 mii de lei.

INTREBARI - SÎNGEREI

În perioada anului 2021, în raionul Sîngerei au fost iluminate în total 15 localități, suportul financiar oferit de Consiliului raional fiind de 60 de mii de lei.

Consiliul raional a menționat că în acest an, în mai multe localități, iluminatul stradal va fi modernizat, fără a spune câți bani vor fi alocați în acest scop.

SÎNGEREI

SÎNGEREI 2

În mod normal, informațiile și documentele socilitate prin platforma VreauInfo.md sunt furnizate solicitantului în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informații. Însă, în cazul nostru, celelalte nouă Consilii Raioanale din nordul țării, de la care am solicitat aceleași informații, nu au venit cu un răspuns în termen.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

1 Comentariu
  1. […] noastre. Totuși, receptivitatea autorităților crește. Acest lucru se observă în creșterea numărului de răspunsuri la solicitările noastre, comparativ cu acum câteva […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"