NordNews
Avem ce spune

DOC // Lumina s-a scumpit din nou! Bălțenii vor achita 5,60 lei/kWh

Încă o lovitură dură pentru moldoveni. Astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă scumpire pentru energia electrică. Astfel, consumatorii „Premier Energy” vor achita  5,91 lei kW/h. Iar consumatorii FEE Nord vor plăti 5,60 lei kW/h.

La depunerea solicitării, „Premier Energy” a cerut un tarif de 6,39 lei kW/h, cu 34% mai mult față de tariful actual, iar FEE Nord a solicitat un tarif de 5,68 lei kW/h, cu 18% mai mult comparativ cu tariful actual.

Hotărârile intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Ultima scumpire a energiei electrice a avut loc la începutul lunii noiembrie, iar penultima majorare de tarif a fost în luna octombrie.

Furnizorul din Bălți susține că creșterea este influențată de impactul sumar al următorilor factori obiectivi: majorarea costurilor aferente prestării serviciului de distribuție a energiei electrice de către operatorul sistemului de distribuție S.A. „RED Nord”, cu circa 28,4 mil lei, ceea ce constituie circa 1 % din venitul reglementat aplicat la determinarea prețurilor în vigoare; cuantificarea dezechilibrelor înregistrate de către furnizor pe parcursul lunii iunie, conform notei de decontare înaintată de către operatorul sistemului de transport, în mărime de 21,8 mil lei, ceea ce constituie 0,7 % din venitul reglementat aplicat la determinarea prețurilor în vigoare; ajustarea indicelui prețurilor de consum al Republicii Moldova, conform prognozei indicatorilor macroeconomici, aplicat în cuantum de 29,3 %, ceea ce este în creștere cu 6,4 % față de valoarea aplicată la determinarea prețurilor în vigoare (27,5 %).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"